Οι αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες στην Αθήνα και στις πόλεις της Ευρώπης

Με συμμετοχή πολλών μεταναστών και προσφύgων έγινε χθες στην Αθήνα η αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία.

Με τη συμ­με­το­χή χι­λιά­δων προ­σφύ­γων, με­τα­να­στών και αλ­λη­λέγ­γυων από αντι­ρα­τσι­στι­κές-αντι­φα­σι­στι­κές, LGBTQ ορ­γα­νώ­σεις (ανά­με­σά τους η Κί­νη­ση «Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό» και το «Κυ­ρια­κά­τι­κο Σχο­λείο Με­τα­να­στών»), συν­δι­κά­τα και το­πι­κούς φο­ρείς, τη Λαϊκή Ενό­τη­τα κ.α., η πο­ρεία με αφε­τη­ρία την πλα­τεία Βι­κτω­ρί­ας, πέ­ρα­σε από τις οδούς Πα­νε­πι­στη­μί­ου, Στα­δί­ου και Βα­σι­λίσ­σης Σο­φί­ας, για να κα­τα­λή­ξει στα γρα­φεία της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής.

φωτο-αντι 2

Λίγο αρ­γό­τε­ρα η πο­ρεία επέ­στρε­ψε ξανά στην πλα­τεία Βι­κτω­ρί­ας. «Σύ­νο­ρα ανοι­χτά, για την προ­σφυ­γιά, κλεί­στε τα στρα­τό­πε­δα τα ρα­τσι­στι­κά», ήταν το σύν­θη­μα που κυ­ριάρ­χη­σε, μια μέρα μετά την ντρο­πια­στι­κή συμ­φω­νία των Βρυ­ξελ­λών που επι­κυ­ρώ­νει την πο­λι­τι­κή των κλει­στών συ­νό­ρων, του εγκλει­σμού γυ­ναι­κό­παι­δων και των απε­λά­σε­ων.

φωτο-αντιρατσιστικη

Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, της Βιέννης, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ και πολλών πόλεων, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους πρόσφυγες μία ημέρα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας με στόχο την αντιμετώπιση της χειρότερης προσφυγικής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

αντιρατσιστικοσυλλαλητηριο

Στη βρετανική πρωτεύουσα, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ». «Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω τη στήριξή μου και την αλληλεγγύη μου προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται από τη Συρία, την χώρα που έχει βυθιστεί σε μια κρίση που οι χώρες της Δύσης σε μεγάλο βαθμό συνέβαλαν στο να ξεσπάσει» δήλωσε ο Κάλουμ Νας, ιδιοκτήτης ενός ιστότοπου.

Στη Βιέννη, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις ανήλθαν σε περίπου 2.500, σύμφωνα με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν την πολιτική της αυστριακής κυβέρνησης στο προσφυγικό, ενώ όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κόσμος φώναζε το σύνθημα «καλωσήρθατε πρόσφυγες». Πολλοί εξ αυτών μετέφεραν φουσκωτές βάρκες, οι οποίες συμβόλιζαν τους πρόσφυγες που έχουν χάσει την ζωή τους στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Στη Γενεύη περισσότεροι από 600 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αφορμή την εθνική ημέρα «υπέρ του δικαιώματος της παραμονής». Η πορεία σταμάτησε μπροστά από το προξενείο της Γαλλίας και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει: «Η Γαλλία απελαύνει, χτυπά και δολοφονεί». Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την αποδοκιμασία τους για την πολιτική που ακολουθεί το Παρίσι στο θέμα της «Ζούγκλας», του προσφυγικού καταυλισμού που εν μέρει διέλυσαν οι αρχές στο Καλαί (βόρεια).

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kar.org.gr/2016/03/20/%e2%80%aa%e2%80%8erefugeeswelcome%e2%80%ac-diadilosis-allilengyis-se-oli-tin-evropi/

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here