ΗΠΑ: Τέλος στην εισαγωγή προιόντων που φτιάχνουν εργάτες – σκλάβοι ή παιδιά

Τέλος σε ένα » παραθυράκι» 85 χρόνων  που επέτρεπε στις ΗΠΑ να εισάγουν προϊόντα που έχουν παραχθεί από εργάτες παγιδευμένους και υπόδουλους σε όλον τον κόσμο, έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το νομοσχέδιο, που υπεγράφη την Τετάρτη, εμποδίζει πλέον τις ΗΠΑ να εισάγουν ψάρια που ψάρεψαν σκλάβοι στην Νοτιοανατολική Ασία, χρυσό που εξόρυξαν παιδιά στην Αφρική ή ρούχα που έραψαν κακοποιημένες γυναίκες στο Μπαγκλαντές, ενώ απαγορεύει και άλλα προϊόντα που «κατασκευάστηκαν ανήθικα», από κακάο μέχρι ηλεκτρονικά είδη.

Μέχρι τώρα, οι νόμοι γύρω από τις εισαγωγές προϊόντων φτιαγμένων από χέρια εργατών που τους εκμεταλλεύονταν ή από χέρια παιδιών, αγνοούνταν εξαιτίας της ζήτησης στην αγορά προιόντων, που πρακτικά σήμαινε πως οι εισαγωγές επιτρέπονταν αν δεν υπήρχε αρκετό απόθεμα για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή 20,9 εκατ. άνθρωποι είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως και η παράνομη βιομηχανία εκτιμάται πως κερδίζει από όλο αυτό περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here