ΗΠΑ-Ρωσία προτείνουν κατάπαυση πυρός στη Συρία

Ουάσινγκτον και Μόσχα κατέληξαν την Δευτέρα σε συμφωνία και προτείνουν να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός στη Συρία από το Σάββατο. πρόκειται για μιά πρόταση που γεννά ελπίδες ειρήνευσης μέσα σε μια χαοτική κατάσταση.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τους όρους της διακοπής των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Οι συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες θα πρέπει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 12:00 ώρα Δαμασκού) να έχουν ανακοινώσει εάν αποδέχονται την συμφωνία. Εάν συμφωνηθεί, η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Στην πρώτη επίσημη τοποθέτηση, η Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, είπε ότι θα δεχτεί «υπό όρους» την κατάπαυση του πυρός.

Μεταξύ άλλων, ζητά να τερματιστεί η πολιορκία πόλεων, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους.

Η συμφωνία δεν αφορά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων στρατιωτικών οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας, αλλά και του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η συμφωνία εγκρίθηκε από τους Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι η συμφωνία μπορεί να γίνει παράδειγμα δράσης κατά της απειλής της τρομοκρατίας και τόνισε ότι είναι ένα πραγματικό βήμα για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το επόμενο βήμα στις προσπάθειες να συνεχιστούν οι συνομιλίες για πολιτική αλλαγή στη Συρία και τόνισε ότι πρόκειται «για μια στιγμή ευκαιρίας». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλωσόρισε τη συμφωνία και κάλεσε και αυτός τους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες να την εφαρμόσουν, αναφέρει ο εκπρόσωπός του.

Ο Στεφάν Ντούτζαριτς είπε σε δημοσιογράφους ότι η διακοπή των εχθροπραξιών είναι το πρώτο βήμα για μία μεγαλύτερης διάρκειας κατάπαυση του πυρός.

Επιφυλακτικός ως προς τη συμφωνία εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών τηςΒρετανίας. Αν Μόσχα και Δαμασκός δεν αλλάξουν στάση, η συμφωνία θα αποτύχει, είπε ο Φίλιπ Χάμοντ.

Η Τουρκία καλωσορίζει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι επιθυμεί να μπει τέλος στους ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν ως στόχο αμάχους. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί όλες τις απειλές στα σύνορά της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here