ΗΠΑ: Μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από ηρωίνη σε 14 χρόνια

Η υπερβολική δόση ηρωίνης  οδήγησε στο θάνατο πάνω από 47.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ το 2014.

Σύμφωνα με μια έκθεση των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από υπερβολική δόση ήταν μιάμιση φορά υψηλότερος σε σύγκριση με τον απολογισμό όσων πέθαναν σε τροχαία δυστυχήματα το 2014, τονίζουν τα CDC, μια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ.
Οι θάνατοι από υπερβολική δόση οπιοειδών αυξήθηκε κατά 14% μέσα σε μόλις έναν χρόνο και οι ουσίες αυτές ενοχοποιούνται για τους έξι στους 10 θανάτους από υπερβολική δόση. Στα οπιοειδή κατατάσσονται τόσο η ηρωίνη όσο και τα αναλγητικά.
Από το 2000 ως το 2014 οι θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ ανήλθαν σε σχεδόν μισό εκατομμύριο, ενώ το ποσοστό των θανάτων από υπερβολική δόση οπιοειδών τριπλασιάστηκε.
Τα αναλγητικά και η ηρωίνη έχουν παρόμοια δράση. Όταν εξαρτημένοι ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν επαρκή δόση αναλγητικών, στρέφονται συχνά στην ηρωίνη, που είναι λιγότερο ακριβή και πιο εύκολο να βρεθεί.
Φάρμακα όπως η οξυκωδόνη και η υδροκωδόνη είναι τα οπιοειδή αναλγητικά που συνταγογραφούνται περισσότερο και «συνεχίζουν να προκαλούν περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο οπιοειδές», σύμφωνα με τα CDC.
Τα δύο αναλγητικά αυτά προκάλεσαν 9% περισσότερους θανάτους το 2014 εν συγκρίσει με το 2013.
Από υπερβολική δόση ηρωίνης πέθαναν 10.574 άνθρωποι στις ΗΠΑ το 2014, αριθμός αυξημένος κατά 26% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Η χρήση φαιντανύλης, ενός ισχυρού αναλγητικού το οποίο συνταγογραφείται κυρίως για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, εμπλουτισμένης με ηρωίνη για να γίνει πιο ισχυρή, είναι η αιτία πολλών χιλιάδων θανάτων κάθε χρόνο.
Πέρα από τις εκστρατείες πρόληψης, οι οποίες απευθύνονται και στους γιατρούς, όλο και περισσότερο οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου καταφεύγουν στη χρήση ναλοξόνης, μιας ουσίας που μπορεί να αποτελέσει κατά συνθήκη αντίδοτο για την υπερβολική δόση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here