ΗΠΑ: Νέες δυνάμεις στη Συρία- Η Τουρκία να βοηθήσει στην μάχη κατά ISIS

Ευθείες αιχμές για την έως τώρα στάση της Τουρκίας στη Συρία, εξαπέλυσε μιλώντας  στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ, ο οποίος ανήγγειλε ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει κι άλλες ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις στη περιοχή της Συρίας, πέραν των 50 κομάντος που έχει στείλει μέχρι τώρα.

«Οι ΗΠΑ θέλουν  οι χώρες που συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό αμερικανική ηγεσία να εμπλακούν περισσότερο στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα δεν ελέγχει ουσιαστικά τα σύνορά της αφότου εμφανίστηκε αυτή η οργάνωση, σημείωσε. Η Ουάσιγνκτον επιθυμεί η Τουρκία να καταδιώξει τα πρόσωπα εκείνα που υποστηρίζουν το ΙΚ, πρόσωπα που «παρεισφρέουν στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κάρτερ πρόσθεσε πως η Ουάσινγκτον θέλει η Τουρκία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, «τόσο στον αέρα, όσο και επί του πεδίου», εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «Χρειαζόμαστε η Τουρκία να κάνει περισσότερα τόσο στο έδαφός της, ώστε να ελέγχει τα σύνορα, πράγμα που δεν έχει κάνει αφότου εμφανίστηκε για πρώτη φορά» το ΙΚ, επισήμανε.

«Θα θέλαμε οι δυνάμεις της Τουρκίαςνα επιχειρούν τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Οι περισσότερες αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν στόχο το ΙΚ. Έχουν στόχο το PKK», πρόσθεσε αναφερόμενος στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση η οποία δρα στη νοτιοανατολική Τουρκία και έχει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Νωρίτερα ο Κάρτερ διεμήνυσε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι «έτοιμος» να αναπτύξει κι άλλες ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων στο Ιράκ, οι οποίες θα βοηθούν τις ιρακινές δυνάμεις να διεξάγουν επιδρομές, να απελευθερώνουν όμηρους, να συλλαμβάνουν ηγετικά στελέχη και να διεξάγουν επιχειρήσεις και στη γειτονική Συρία.

Περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες  στη Συρία

Ο στρατός των ΗΠΑ αδημονεί να αναλάβει περαιτέρω δράση στη Συρία για να μπορέσουν οι ντόπιες δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και η εμπλοκή του μπορεί να υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό των περίπου 50 ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που έχει ήδη ανακοινωθεί, δήλωσε

«Αυτό είναι μόνο το ορεκτικό», είπε ο Κάρτερ. «Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο πρόεδρος θα μας επιτρέψει να κάνουμε περισσότερα και θα μας εξουσιοδοτήσει να κάνουμε περισσότερα, όταν έχουμε ευκαιρίες», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Η νέα αποστολή των αμερικανικών ΕΔ θα είναι μεγαλύτερη από αυτή στην οποία έχει ήδη ανατεθεί να δρα μέσα στη Συρία, πρόσθεσε ο Κάρτερ χωρίς να διευκρινίσει πόσους ακριβώς άνδρες θα έχει στη διάθεσή της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δέχεται πιέσεις να κλιμακώσει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου. Μέχρι σήμερα ο Ομπάμα δίσταζε να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις κι αντ’ αυτού έστελνε συμβούλους, εκπαιδευτές και μικρές ομάδες ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων.

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανέφερε ότι οι νέες ομάδες των ΕΔ που θα αναπτυχθούν θα επιτρέψουν την ταχύτερη συλλογή πληροφοριών, κάτι που θα «κάνει τις επιχειρήσεις μας πολύ πιο αποτελεσματικές».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here