Ηλεκτρονική λίστα χειρουργείων, χτύπημα σε φακελάκια, καθυστερήσεις

Με στόχο να περιοριστούν τα φακελάκια  και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασθενών, τέθηκε σε διαβούλευση υπουργική απόφαση με την οποίο εισάγεται η λίστα των ασθενών ως τρόπος προγραμματισμού των χειρουργείων. 

Η υπουργική απόφαση του υπουργείου Υγείας  έχει ως θέμα: «Τρόπος κατάρτισης, οργάνωσης και λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου».

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, με αυτήν επιδιώκεται η διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών στην παροχή χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., η μείωση των χρόνων αναμονής και η ενίσχυση της διαφάνειας μέσω της δημοσιοποίησης της λίστας χειρουργείου.

Δεδομένης της σπουδαιότητας αυτού του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης υποβάλλοντας τις απόψεις, τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους. Το σύνολο των απόψεων που θα υποβληθούν, θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψιν και, όπου κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, πριν αυτό υπογραφτεί.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 3/10/2016 και ώρα 14:00.

Στον νέο τρόπο που εισάγεται αναφέρθηκε προσφατα η διοικήτρια Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Αναστασία Μπαλασοπούλουη οποία εξήγησε ότι πλέον ο ασθενής θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά την πορεία του χρόνου αναμονής του για το χειρουργείο.

Η διαδικασία περιγράφεται πλέον ως εξής:

Ο γιατρός θα δίνει ένα παραπεμπτικό, ότι ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί με τα απαραίτητα στοιχεία. Επιπλέον ο γιατρός θα κατηγοριοποιεί τον ασθενή σε πέντε κλίμακες βαρύτητας . Αυτό το παραπεμπτικό θα πηγαίνει σε μια υπηρεσία εντός του νοσοκομείου ανεξάρτητα από το γιατρό, η οποία θα τοποθετεί τον ασθενή σε μια σειρά στη λίστα αναμονής. Αυτό ο ασθενής θα μπορεί να το παρακολουθεί από το σάιτ του νοσοκομείου.

Οι πέντε κατηγορίες προτεραιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων θα είναι οι εξής:

-Περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη, στα οποία ενδεχόμενη καθυστέρηση χειρουργικής αντιμετώπισης επηρεάζει το αποτέλεσμα.

-Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, στα οποία η καθυστέρηση ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

-Περιστατικά με έντονα συμπτώματα, χωρίς όμως γρήγορη εξέλιξη.

-Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα, χωρίς γρήγορη εξέλιξη.

-Περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη

Ο ασθενής δικαιούται να κάνει ένσταση αν νομίζει ότι αδικείται. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη και όπως είπε η κ. Μπαλασοπούλου, ήδη οι χρόνοι αναμονής στη Γενική Χειρουργική δεν είναι σοβαροί, εκτός των ειδικότερων χειρουργείων που είναι αυξημένοι.

Η λίστα χειρουργείου όπως εξήγησε η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αποτελεί ένα «βήμα προς τον ασθενή» και εισάγει διαφάνεια και την ισονομία. Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργείων με καλύτερη διευθέτηση του χρόνου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here