Ηθοποιοί του Θεάτρου Κωφών: » Είμαστε αποκλεισμένοι και βιώνουμε ένα είδος ρατσισμού»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΜΑΡΙΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεχασμένο από όλες τις κυβερνήσεις και τους Υπουργούς Πολιτισμού, χωρίς καμία κρατική ενίσχυση,  το Θέατρο Κωφών συνεχίζει μετά από 32 χρόνια λειτουργίας την πορεία του.   Με αποκλειστικό σύμμαχο την βαθιά πίστη τους σε αυτό  που  κάνουν, οι συντελεστές του Θεάτρου Κωφών επιμένουν και δημιουργούν.

Η νέα  παράσταση του Θεάτρου Κωφών, «Οδός Αστέγων» βασίζεται στο διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπειο».
Κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί συμπράττουν επάνω στη σκηνή, προσφέροντας μια παράσταση-εμπειρία σε δύο γλώσσες. Τη νοηματική και την ομιλουμένη.
Το Press Publica συνάντησε τους κωφούς και ακούοντες ηθοποιούς της παράστασης και τον σκηνοθέτη Βασίλη Βηλαρά που συμμετέχει και ως ηθοποιός. Μαζί με την διερμηνέα και στυλοβάτη αυτής της δράσης Σοφία Ρομπόλη επικοινωνήσαμε με τους ηθοποιούς για τη νέα τους παράσταση αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη θεατρική διαδρομή τους.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Θέατρο Κωφών Ελλάδος ιδρύθηκε το 1983 με πρωτοβουλία του Στρατή και της Νέλλης Καρρά. Το θέατρο στεγάζεται «προσωρινά» από το 1994 στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας στην πλατεία Κουμουνδούρου μέχρι να αλλάξει κάτι. Όμως είναι ξεχασμένο από όλους και οι άνθρωποι που το στελεχώνουν καταφέρνουν με μεγάλη προσπάθεια να πληρώνουν το ενοίκιο χωρίς  κρατικό επίδομα.

  Η Συνέντευξη στο PP

Η παράσταση βασίζεται στο διήγημα «Ζωή εν τάφω» του Γιάννη Ζευγώλη από το βιβλίο του «Αστεγοσκόπειο». Γιατί επιλέξατε αυτό το έργο;
Φωτεινή Ταχά. Διαλέξαμε το διήγημα «Ζωή εν τάφω» γιατί ταιριάζει πολύ στην εποχή που ζούμε. Μας αφορά το σύγχρονο ζήτημα των νεοαστέγων. Εδώ στη γειτονιά του Θεάτρου Κωφών στην πλατεία Κουμουνδούρου βλέπουμε πολλούς άστεγους καθημερινά γίνονται όλο και περισσότεροι. Επίσης μας αγγίζει άμεσα το ζήτημα της μονιμής στέγης. Το Θέατρο Κωφών τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει μια μόνιμη κρατική στέγη. Ούτε καν στο ίδρυμα κωφών δεν στεγαζόμαστε. Εδώ είμαστε προσωρινά και θέλουμε να φύγουμε. Πάρα πολλές φορές μας περιθωριοποιούνται και στο θέμα της δουλειάς. Νιώθουμε και εμείς εν δυνάμει άστεγοι γιατί το μόνο που μας δίνει το κράτος είναι ένα επίδομα 300 ευρώ.Είμαστε αποκλεισμένοι και βιώνουμε ένα είδος ρατσισμού. Οι άστεγοι υπάρχουν παντού γύρω μας αλλα κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε, είναι με μια έννοια αόρατοι. Το ίδιο αισθάνομαστε κι εμείς αόρατοι από το κράτος.
Απόστολος Γιαννόπουλος. Διαλέξαμε αυτό το έργο γιατί τα τελευταία 4 χρόνια ανεβάζουμε έργα με κατά κύριο λόγο δραματικό ύφος. Θέλαμε κάτι κωμικό. Διερευνήσαμε την ισορροπία μεταξύ του χιούμορ κωφών και ακουόντων και εν γένει τη διαφορά κουλτούρας και στις δύο γλώσσες. Επιπλέον ερευνήσαμε το πρόβλημα των νεοαστέγων που αυξάνονται ασταμάτητα. Βασιστήκαμε σε μια δραματική ιστορία και την αποδώσαμε με χιουμοριστικό και κάπως γλυκόπικρο τρόπο. Οι κωφοί είμαστε στο δρόμο όσον αφορά το θέατρο.
Βασίλης Βηλαράς. Με τα παιδιά στο Θέατρο Κωφών είμαστε μαζί τα τελευταία πέντε χρόνια. Το μοντέλο που υπήρχε πριν 3 χρόνια ήταν ότι επί σκηνης βρισκόντουσαν μόνο οι κωφοί ηθοποιοί και εκτός σκηνής διακριτικά οι ακούοντες ηθοποιοί που χαρίζαν τις φωνές τους. Ο τρόπος που δουλεύαμε στις πρόβες άρχισε να εξελίσσει πολύ την επικοινωνία και τη σχεση μεταξύ κωφών και ακουόντων ηθοποιών. Οργανικά γεννήθηκε το επόμενο βήμα: να συμπράττουν στη σκηνή οι κωφοί μαζί με τους ακούοντες ηθοποιούς. Πρόπερσι με την παράσταση «Κάρβουνο» δοκιμάσαμε για πρώτη φορά την σύμπραξη όλων των ηθοποιών στη σκηνή. Το πείραμα πέτυχε για εμάς και πήραμε μια θετική ανταπόκριση από το κοινό. Φέτος αποφασίσαμε να το εξελίξουμε και να προχωρήσουμε παραπέρα. Στην παράσταση «Κάρβουνο» οι κωφοί με τους ακούοντες ηθοποιούς δρούσαν πάνω στη σκηνή σε ντουέτα. Φέτος δοκιμάζουμε να μπλέξουμε περισσότερο τη δράση και να αλληλεπιδρούν όλοι με όλους. Η διάδραση διαχέεται.

Πρόκειται για μια κωμική παράσταση που προσπαθεί να ερευνήσει την έννοια του αστείου στην νοηματική αλλά και στην ομιλουμένη γλώσσα. Ποιές διαφορές συναντήσατε;
Μάρθα Μπάμπη. Η διαφορά στο δικό μας χιούμορ είναι ότι κάνουμε πολλές πλάκες κυρίως κοροιδευτικά μεταξύ μας, μας σατυρίζουμε. Ο δικός σας τρόπος των ακουόντων έχει να κάνει με την ομιλούμενη γλώσσα, έχει να κάνει με τα ελληνικά. Τα αστεία των κωφών είναι περισσότερο κινητικά μοιάζουν περισσότερο με παιχνιδίσματα. Αφορούν συνηθως μια κίνηση, μια αστεία έκφραση του σώματος.

Απόστολος Γιαννόπουλος. Είναι κυρίως γλωσσικά τα στοιχεία που κάνουν τους ακούοντες να γελούν, παροιμίες, ανέκδοτα, γνωμικά. Εμείς κινούμαστε με το σώμα και όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της έννοιας του χιούμορ πηγάζουν κατά κύριο λόγο από την κίνηση.
Βασίλης Βιλαράς .Προσπαθήσαμε να βρούμε τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει και έναν κωφό και έναν ακούοντα να γελάσει. Καταλάβαμε ότι μόνο με το κείμενο δεν ήταν εύκολο να προκύψει το γέλιο. Έπρεπε να είναι πιο σωματικές οι κινήσεις, πιο κοντά στη slapstick κωμωδία. Το αστείο βασίζεται στη δράση της σκηνής. Επηρεαστήκαμε από τον βωβό κινηματογράφο, τα στοιχεία του κλόουν και της μάσκας. Βασιζόμαστε στο πιο αγνό χιούμορ που μεγαλώσανε πολλές γενιές πριν φτάσουμε στην μεγάλη ποσότητα των πληροφοριών από την τηλεόραση και τις ταινίες σήμερα.

κωφοι 2

Φέτος κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί συμπράττετε πάνω στη σκηνή. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
Φωτεινή Ταχά. Το Θεάτρο Κωφών για εμάς είναι κάτι μαγικό. Προκύπτουν καινούργια πράγματα και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε. Στο παρελθόν οι ακούοντες ήταν κρυμμένοι για να μην φαίνονται από τους θεατές και μετά ήρθαν στην άκρη της σκηνής. Τα τρία τελευταία χρόνια μπήκαμε στη διαδικασία διανομής ζευγαριών κωφών και ακουόντων επί σκηνής. Φέτος είναι πολύ διαφορετική εμπειρία γιατί είμαστε μια ομάδα, σαν οι ακούοντες να βγαίνουν μέσα από τους κωφούς. Είμαστε όλοι μαζί. Νιώθω μια πολύ μεγάλη ισότητα.
Απόστολος Γιαννόπουλος. Eμείς έχουμε τη γλώσσα μας, οι ακούοντες ηθοποιοί έχουν τη δική τους αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι τα ίδια. Δεν σκέφτομαστε να περιμένει ο ένας τον άλλον. Έχουμε κάνει πολύ δουλειά ξέρει ο καθένας ξεχωριστά τι κάνει και αποδίδουμε κωφοί και ακούοντες ταυτόχρονα. Έχουμε κάποιους κώδικες επικοινωνίας.

Πώς βιώνετε την εμπειρία να συμμετέχετε ως ακούοντες ηθοποιοί στο Θέατρο Κωφών Ελλάδος και τη συνεργασία σας με κωφούς ηθοποιούς;

Γιάννης Ιωάννου. Είχα παρακολουθησει παραστάσεις στο Θέατρο Κωφών. Τώρα που βρίσκομαι ως ηθοποιός έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί μέσα το κείμενο και την έννοια του αστείου, του χιούμορ συμπράττουμε επί σκηνής για να προωθηθεί αυτή η ιστορία. Μέσα από τη διαδικασία αναζήτησης του χιούμορ στις δύο γλώσσες ανακαλύψαμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας.
Βασίλης Βηλαράς. Ο καθένας μας στη ζωή έχει προαποφασίσει τί είναι αστείο γι΄αυτόν. Ξέρει ο ίδιος με τι διασκεδάζει. Οπότε τώρα μέσα από την διαδικασία αυτή ανακαλύπτουμε τους κοινούς κώδικες επικοινωνίας σε σχέση με το χιούμορ και προκύπτουν πράγματα που δεν φανταζόμασταν ότι θα είναι αστεία.
Βούλα Βερδελή. Είχα συνεργαστεί στο παρελθόν με το θέατρο κωφών δανείζοντας τη φωνή μου. Αυτή τη φορά είναι πολύ διαφορετική και πολύ ουσιαστική η ενσωμάτωση όλως μας πάνω στη σκηνή. Είμαστε όλοι μαζί και συμπράττουμε. Παίζουμε όλοι μαζί και ταυτόχρονα κρατάμε τους ρόλους μας. Αυτό όλο μαζί πάνω στη σκηνη είναι το θέατρο.
Βασίλης Βηλαράς. Ο καθένας μας έχει δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα στην παράσταση, κωφοί και ακούοντες ηθοποιοί. Δεν είναι αντίγραφο ο ένας του άλλου. Είμαστε αυτόνομοι και διαφορετικοί χαρακτήρες που ανά περιπτώσεις μοιραζόμαστε το ίδιο κείμενο.

Τα χρήματα για το νοίκι, για τα έξοδα των συντελεστών και για την παράσταση που τα βρίσκετε;
Βασίλης Βηλαράς. Από τα εισιτήρια των παραστάσεων. Φέτος για την παράσταση μας έχουμε την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση, το οποίο μας έχει προσφέρει ένα ποσό για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Εξαιτίας αυτού του Ιδρύματος αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ και ανεβάζουμε την παράσταση. Αν δεν είχαμε αυτή τη βοήθεια μπορεί να είχαμε κλείσει το θέατρο. Δεν ζητάμε μισθούς συντελεστών ζητάμε να καλυφθούν τα αναγκαία έξοδα για να κάνουμε αυτη τη δουλειά αξιοπρεπώς. Δεν έχουμε δική μας στέγη και πρέπει να πληρώνουμε το ενοίκιο. Είμαστε ένα θέατρο με κοινωνικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε η πολιτεία να σταθεί δίπλα μας. Όχι με μεγάλα μέσα. Μας βοηθάνε ιδιωτικά ιδρύματα και οι άνθρωποι που έρχονται να δουλέψουν εδώ με ελάχιστα χρήματα ή αφιλοκερδώς.

κωφοι 3

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία – Χρονισμός: Σοφία Ρομπόλη
Κείμενο: Γιάννης Ζευγώλης
Φωτισμοί: Ανδριάννα Δακανάλη
Φωτογραφίες/Βίντεο: Αλέξανδρος Βηλαράς, Άμυ Μακρή
Γραφιστικά: Σωτήρης Βασιλείου

Κωφοί ηθοποιοί: Απόστολος Γιαννόπουλος, Νίκος Γιόβκοφ, Μάρθα Μπάμπη, Φωτεινή Ταχά

Ακούοντες ηθοποιοί: Βούλα Βερδελή, Βασίλης Βηλαράς, Γιάννης Ιωάννου

Θέατρο Κωφών Ελλάδος

Σαχτούρη 8-10, Πλατεία Κουμουνδούρου
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00.
Κρατησεις (μόνομεsms) στο 6981167502
Είσοδος: 10 ευρώ, 7 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ ανέργων | Διάρκεια: 60 λεπτά

 

Δειτε το βίντεο

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here