Μια εκπληκτική ζωφόρος που μένει κρυμμένη στη Σαντορίνη

Η προϊστορική «Τοιχογραφία του Στόλου» που είχε βρεθεί στη  Δυτική Οικία του Ακρωτηρίου (περίπου 1650 π.Χ.), ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά έργα της Προϊστορικής Θήρας,  αν και βρίσκεται στο ομώνυμο μουσείο δεν εκτίθεται στο ευρύ κοινό.

Ζήτησε μάλιστα το έργο το «Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» για τα 150 χρόνια του και την έκθεση «Οδύσσειες» με το ταξίδι του ανθρώπου στη ζωή και ενώ αυτή η εκπληκτική ζωφόρος που παριστάνει ταξίδια του στόλου σε διάφορα σημεία της Μεσογείου ήταν ακριβώς στο πνεύμα της έκθεσης, δεν του δόθηκε. «Κρατείται» φυλακισμένη στις αποθήκες της Σαντορίνης  και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έκρινε ότι «είναι  εξαιρετικά σημαντική, ευπαθής και ιδιαίτερα μεγάλη (τα τρία τμήματά της έχουν συνολικό μήκος 6,5 μ. και ύψος σχεδόν 50 εκατοστά) για να μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια».

Τα έντονα χρώματα γαλάζια και χρώματα, τα κάπως κυκλικά, είναι η στεριά

Ομως ούτε και στη Σαντορίνη την εκθέτουν για να την δει ο κόσμος (την δείχνουν μόνον σε «εδικό κοινό»)

Το έργο φιλοξενείτο άλλοτε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά το πήραν πίσω στη Σαντορίνη και από τότε το έκρυψαν! Υπόσχονται ότι αν βρεθούν τα χρήματα, θα γίνει προσιτό και στο ευρύ κοινό σε ειδική αίθουσα στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.

Η ζωφόρος είναι ένα σπάνιο καλλιτέχνημα που παριστάνει ταξίδια του στόλου και είχε βρεθεί σε ένα κτίσμα στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, σε ένα σπίτι που εικάζεται ότι ίσως ανήκε στον τότε αρχηγό του στόλου.

https://i2.wp.com/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/Akrotiri_Minoan_site_Triangle_Square.jpg?resize=696%2C100&ssl=1

Δείχνει όμορφα καράβια και ανθρώπους και στεριές και αφιερώνει μόνον μικρό τμήμα σε ναυμαχία και ναυάγιο, μαρτυρώντας όχι μόνον την θετική ψυχοσύνθεση της εποχής του αλλά ίσως και την αίσθηση παντοδυναμίας και μη αμφισβήτησης που πιθανόν απολάμβαναν τότε οι κάτοικοι, μονοκράτορες των θαλασσών.Το μοναδικό στοιχείο ναυαγίου και παρουσίας στρατιωτών στην κατά τα άλλα απόλυτα ειρηνική τοιχογραφία

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here