Ζεεχόφερ κατά Μέρκελ για το προσφυγικό-Ευθεία αμφισβήτηση της καγκελαρίου

 

Το εξαιρετικό δυσάρεστο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στο κρατίδιο της Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, για τους γερμανούς συντηρητικούς χριστιανοδημοκραάτες, προκαλεί ρήγμα και στην ηγεσία τους. Για πρώτη φορά η πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου αμφισβητείται ανοικτά. Ο βαβαυρός πρωθυπουργός και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Χορστ Ζέεχοφερ, περιγράφει στη Süddeutsche ως «εξαιρετικά απειλητική» την πολιτική κατάσταση εξαπολύοντας μετωπική επίθεση στην Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Ζέεχοφερ χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στο κρατίδιο  «καταστροφικό» και ως μια συνέπεια της προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίου. Η χώρα είναι «διχασμένη», όπως σπανίως στο παρελθόν, η «απώλεια εμπιστοσύνης είναι ραγδαία», εκτιμά ο κ. Ζέεχοφερ για να προσθέσει ότι «οι πολίτες δεν κατανοούν πλέον πως χαράσσεται η γερμανική πολιτική. Επικρατεί η εντύπωση ότι γίνεται εκ του μακρόθεν και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο πληθυσμός. Οι πολίτες δεν θέλουν πλέον αυτή την πολιτική του Βερολίνου».

Απαραίτητη μια «διόρθωση πορείας» στο προσφυγικό

Στη συνομιλία του με δημοσιογράφους της εφημερίδας Süddeutsche του Μονάχου, o κ. Ζέεχοφερ εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή οι διαδοχικές εκκλήσεις του για «διόρθωση πορείας» δεν εισακούσθηκαν – προπαντός σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Ο βαυαρός πολιτικός ζήτησε έναν «ξεκάθαρο προσανατολισμό» των δύο χριστιανικών κομμάτων στα ζητήματα της φορολόγησης, των συντάξεων και της προσφυγικής πολιτικής. Αυτή η «διασαφήνιση» θα πρέπει να επιτευχθεί ως τον Οκτώβριο. «Ως τότε θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους χριστιανοδημοκράτες», τόνισε ο βαυαρός πρωθυπουργός.

Ο Χ. Ζέεχοφερ θα δώσει μια πρώτη γεύση των προθέσεων του στην προσφυγική πολιτική την ερχόμενη Κυριακή. Στη συνάντηση των ηγεσιών των κυβερνητικών κομμάτων (χριστιανοδημοκρατών, χριστιανοκοινωνιστών και σοσιαλδημοκρατών) στην καγκελαρία αναμένεται ότι θα καταθέσει εκτενή κατάλογο αιτημάτων που αφορούν το προσφυγικό. Στο επίκεντρο των προτάσεων θα βρίσκεται η θέσπιση ενός ανώτατου ορίου του αριθμού των προσφύγων που θα δέχεται ετησίως η Γερμανία, κάτι που, τουλάχιστον ως τώρα, απορρίπτουν οι άλλοι δύο εταίροι χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή DW

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here