Ε.Ε.-ΟΗΕ: Η επίλυση της συριακής κρίσης προϋπόθεση αντιμετώπισης της τρομοκρατίας

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμήνυσαν στους Σύρους διαπραγματευτές στη Γενεύη ότι οφείλουν να αντιληφθούν πως δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα εάν δεν εξευρεθεί προηγουμένως μια αξιόπιστη πολιτική λύση στη συριακή σύρραξη.

Το μήνυμα απευθύνεται κυρίως προς τη συριακή κυβέρνηση, η οποία τονίζει διαρκώς πως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να τεθεί στο τραπέζι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για την πολιτική μετάβαση.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Στάφαν ντε Μιστούρα και η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι ανέφεραν πως αυτοί που διαμαρτύρονται σχετικά με την τρομοκρατία οφείλουν να συμβάλουν στον τερματισμό της κρίσης στη Συρία.

Νωρίτερα, ο Μπασάρ Τζααφάρι, ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε πως η Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνησή του να συμμετάσχει με θετικό τρόπο στις συνομιλίες και υποστήριξε ότι ξεπεράστηκαν προστριβές σε διπλωματικό επίπεδο.

Η Μογκερίνι επέδωσε «μια επιστολή υποστήριξης στον διάλογο μεταξύ των Σύρων», ανέφερε ο Τζααφάρι στους δημοσιογράφους. «Ήλθε να μας υποστηρίξει ώστε να εμπλακούμε θετικά στις συνομιλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό της συριακής κρίσης», πρόσθεσε μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι είχε συνάντηση πέραν του Τζααφάρι και με τον επικεφαλής συντονιστή της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης, τον Ριάντ Χιτζάμπ.

Διπλωματικές πηγές λένε ότι ο ντε Μιστούρα επεξεργάζεται ένα κείμενο που θα συνθέτει τα σημεία όπου υπήρξε συμφωνία στον τρέχοντα γύρο των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό ενδέχεται να μην περιέχει καμιά αναφορά στο ευαίσθητο ζήτημα της μεταβίβασης της εξουσίας. Το κείμενο αυτό ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα αύριο Πέμπτη.

Παράλληλα για την επίλυση της συριακής κρίσης έγιναν συναντήσεις στο ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς αξιωματούχους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here