Εφοδος εισαγγελέων διαφθοράς στην εταιρεία της συζύγου του Γ. Στουρνάρα. Κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Εγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία κατέσχεσαν οι εισαγγελείς διαφθοράς από τα γραφεία της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Σταυρούλας Νικολοπούλου μετά από έφοδο που πραγματοποίησαν σήμερα με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Η εισαγγελική έφοδος έγινε με αφορμή την προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται ύστερα από καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκεται η σύζυγος του κ.Στουρνάρα η οποία  φέρεται να είχε λάβει, μέσω εταιρίας, ποσά από διαφημιστικές δαπάνες της ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε για την έφοδο των εισαγγελέων ύστερα από τηλεφωνική επικοιωνία που είχε σήμερα με τον διοικητη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνουν την έφοδο, ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι ο κ. Στουρνάρας και η σύζυγός του δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αφού η κ. Νικολοπούλου Στουρνάρα διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2015, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε  διαγωνισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο, το 2011, αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ.

Oπως αποδείχθηκε η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Τον Ιανουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.

Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.

Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

Kαι όλα αυτά, όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου.

Επικοινωνία Τσίπρα – Στουρνάρα

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο κ. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο ενημέρωσε για το θέμα.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον κεντρικό τραπεζίτη ότι η συνεργασία του με την κυβέρνηση δεν επηρεάζεται από την έρευνα της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως συμφώνησαν, λειτουργεί ανεξάρτητα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here