Συμβούλιο Εφετών: Οχι στην έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων στρατιωτικών-Εισαγγελέας: Δεν είστε διπλωμάτες. Είστε δικαστές

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία αποφάσισε σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών για τους δύο τελευταίους από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, εκδίδοντας απόφαση σύμφωνη με την πρόταση του εισαγγελέως εφετών κ. Γεωργίου Βούλγαρο που είχε ταχθεί λίγο νωρίτερα υπέρ της απόρριψης του αιτήματος των τουρκικών αρχών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ.Βούλγαρης στην αγόρευσή του κάλεσε τους δικαστέ; να απορρίψουν το αίτημα τονίζοντας: «Εσείς δεν είστε διπλωματες και δεν έχετε διχαλωτή  γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας».
Μετά και τη σημερινή εξέλιξη – τρίτη κατά σειρά απόφαση- που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση των αιτημάτων προς έκδοση από τις τουρκικές αρχές εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.
Παράλληλα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνιος Λιώγας έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Αρειο Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους.
Αγνωστο προς το παρόν  αν έφεση θα ασκηθεί και μετά τη σημερινή απόφαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.
Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι 
Φιράντ Μεσούντ
Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία υπάρχει  έκτακτη ανάγκη. Συστηματικά συνεχίζονται  οι βασανισμοί. Δεν υπάρχει δίκαιη εκδίκαση των υποθέσεων. Δεν υπάρχει  δικαιοσύνη.Τρεις χιλιάδεςπρόεδροι και εισαγγελείς απομακρύνθηκαν από τη δουλειά τους. Ένας δικαστής την ώρα της διαδικασίας μπορεί να συλληφθεί.Πώς μπορούμε να περιμένουμε μία δίκαιη δίκη;  Από όλους τους τομείς  διώκονται άνθρωποι. Ολοι οι βουλευτές κατά Ερντογάν συλλαμβάνονται. Εγκατέλειψα τη χώρα γιατί φοβήθηκα όταν  είδα τον αποκεφαλισμό στρατιωτικού στη βάση του Βοσπόρου.
Πρόεδρος : Την ώρα της απόπειρας κατά του Προέδρου Ερντογάν  πού είσασταν;
Εκζητούμενος : Ημουν στην Κωνσταντινούπολη. 700 xιλιόμετρα μακριά.Όταν μαθαμε τα περί πραξικοπήματος δεν απογειωθήκαμε. Μιλήσαμε με τους διοικητές μας. Φοβηθήκαμε,δεν είχαμε ούτε όπλα ούτε αλεξίσφαιρα. Το πρωι η αστυνομία έκανε έφοδο στο στρατόπεδο. Φοβηθήκαμε  και φύγαμε για να σώσουμε τηζωή μας.
Υπήρχαν άνθρωποι που ξεκοιλιάστηκαν και τους πέταξαν στο Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. 
Δικαστής : Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας; 
Εκζητούμενος:Είμαι  100%  σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ  βασανιστήρια.
Ουγκούρ Οκάν
Είμαστε αθώοι .Φοβαμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια, υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής. Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ  δίκαια. Εχω τις αγωνίες μου για την οικογενειά μου.  Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε  στην Ελλάδα  για να σώσουμε τη ζωή μας.
Η πρόταση του εισαγγελέα Γ. Βούλγαρη
Καλείστε να πάρετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση. Αντικειμενικά αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει;  Χώρα με ελευθερία του τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει;  Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή τον πολιτισμένο  κόσμο που πιστευει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναική δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται;
Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά  θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ;  Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά  τα δικαστήρια που έχουν απολύσει τους δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε  να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή.
Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακριωτηριάζουν,βιάζουν ,αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε  στην Ευρώπη, προασπίζουμε τη  δημοκρατία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.
Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν,να τιμωρηθούν,αλλά να τύχουν μίας  δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; πόσες φορές  το ευρωπαικό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα.
Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια ,ίσως καθ υπερβολή, αποφασίζουν  να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προυποθέσεις για μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική  μεταχείριση.
Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών  και εισαγγελέων,  που έμειναν στην ιστορία, γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα ,αλλά είχαν οδηγό μόνον τη συνείδησή τους. Πέρασαν ενας  Τερτσέτης ένας Πολυζωίδης. Εχω την εντύπωση πως πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε  το αίτημα της Τουρκίας. 
Μα θα μου πείτε, ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωματες και δεν έχετε διχαλωτή  γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.
Καταλήγω. Αόριστο το αιτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα αυτά. Σας καλώ ,σας παρακαλώ, να απορρίψετε το αίτημα .
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here