Εφετείο ΗΠΑ: παράνομες οι παρακολουθήσεις της NSA

Μια σημαντική δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα στο τομέα των παρακολουθήσεων πολιτών από τις αμερικανικές αρχές  ασφάλειας.  Εφετείο της Νέας Υόρκης έκρινε παράνομο έκρινε παράνομο το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA)  και μάλιστα τη στιγμή που στο Κογκρέσο εντείνεται η συζήτηση για το μέλλον του προγράμματος.

Ωστόσο, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα απασχολεί κυρίως όχι εάν θα σταματήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θεωρείται άκρως απαραίτητο για την ασφάλεια των ΗΠΑ αλλά ποιες ασφαλιστικές δικλείδες μπορούν να τεθούν ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις και υπερβολές, ιδίως μετά την ζημιά που έκαναν οι αποκαλύψεις Σνόουντεν.

Στην 97 σελίδων απόφασή τους, οι τρεις δικαστές έκριναν ότι το Patriot Act που επέτρεπε στο FBI να συλλέγει επαγγελματικές πληροφορίες που θεωρούνταν σχετικές με έρευνες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συστηματική μαζική συλλογή οικιακών τηλεφωνικών στοιχείων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στο Κογκρέσο που καλείται να αποφασίσει σύντομα τι θα κάνει με τον Patriot Act, που είχε εγκριθεί με επείγουσες διαδικασίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η ισχύς του Patriot Act λήγει τον Ιούνιο εάν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει για την επέκτασή του.

«Χωρίς να σχολιάσουμε την σημερινή απόφαση, ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να βάλουμε τέλος στο Άρθρο 215 για το πρόγραμμα των μαζικών τηλεφωνικών μεταδεδομένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Νεντ Πράις. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα, προκειμένου να επιτύχουμε ακριβώς αυτό και μας ενθαρρύνει η πρόοδος που υπάρχει σε διακομματικό επίπεδο και στα δύο τμήματα του Κοινοβουλίου για νομοσχέδιο που θα εφαρμόζει αυτές τις βασικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πράις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here