Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του- Μαζί αξιολόγηση και χρέος 22/4 στο Eurogroup- Ελάφρυνση σε μεσαία εισοδήματα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την ανάγκη να υπάρξει ενιαία συζήτηση και έγκριση από το Εurogroup στις 22 Απριλίου του συνολικού πακέτου για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει αξιολόγηση και έναρξη συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να αποκλείει την σταδιακή διαδικασία ψήφισης των μέτρων, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εξαπολύει νέα επίθεση στο ΔΝΤ, το οποίο εγκαλεί για αλλοπρόσαλλη πολιτική.

Ο κ. Τσακαλώτος επιμένει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης στο φορολογικό δεν επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδήματα ενώ τα μεσαία εισοδήματα μεταξύ 28.000 και 43.000 ευρώ, όπως και οι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες και τα μπλοκάκια, θα δουν ελαφρύνσεις.

Η περίπτωση ΔΝΤ

Ο υπουργός, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του κατανοώντας πως η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα με κοινωνικά κεκτημένα. «Υπό αυτήν την έννοια η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί και να είναι αποδεκτή συμπληρώνει.

«Το ΔΝΤ, όπως και οι άλλοι θεσμοί, δεν έχουν μια ταυτόσημη άποψη. Υπάρχει το ΔΝΤ της Λαγκάρντ που μιλάει για τη δίκαιη ανάπτυξη (inclusive development – δηλαδή που δεν αφήνει κανέναν πίσω) και υπάρχει το ΔΝΤ των τεχνοκρατών που είναι κολλημένοι (προφανώς όχι όλοι) στα οικονομικά ιδεολογήματα της δεκαετίας του ’80.

Το να ζητάς μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του φόρου εισοδήματος να έρθει μέσα από τη μείωση του αφορολογήτου φαίνεται σαν να μην έχεις καμία μέριμνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε βέβαια κατανόηση για τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας», σημειώνει.

Πρόβλημα δημιουργούν και ορισμένες ευρωπαικές χώρες

Όπως διαπιστώνει ο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που πρέπει να κατανοήσουν ότι ο φαύλος κύκλος μπορεί να μετατραπεί σε ενάρετο μόνο εάν υπάρξει μια λύση για ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν είναι το ΔΝΤ μόνο που δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν κάποια κράτη-μέλη να ισχυρίζονται συγχρόνως ότι είναι ανάγκη να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, χρειάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ και δεν είναι η ώρα για μια σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από τη μια, λοιπόν, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο παιχνίδι χωρίς μια λύση για το χρέος, από την άλλη, αυτή η λύση αποτελεί συστατικό στοιχείο της μετατροπής του φαύλου κύκλου που αντιμετωπίζουμε, σε ενάρετο», αναφέρει το κυβερνητικό στέλεχος.

Θα κλείσει η διαπραγμάτευση

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσακαλώτος δεν προβλέπει ρήξη στη διαπραγμάτευση. Στον αντίποδα θεωρεί πως η αξιολόγηση θα κλείσει δεδομένου ότι οι περισσότεροι παίκτες αναζητούν τη λύση και φυσικά στοιχηματίζει πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τη συμφωνία με την ψήφο της, και μάλιστα όχι για λόγους κομματικής πειθαρχίας.

Ως προς την ουσία της διαπραγμάτευσης επιμένει πως δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις και διαβεβαιώνει ότι η πρόταση της κυβέρνησης ως προς το φορολογικό θα αποφέρει ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα.

Οι αλλαγές στη φορολογία-Ποιοι ευνοούνται

Για το φορολογικό, ο υπουργός υποστηρίζει πως η κυβερνητική πρόταση κερδίζει έδαφος, και πως είναι άκρως προοδευτική.

«Δεν επιβαρύνει καθόλου τους πιο φτωχούς, ενώ τα μεσαία στρώματα (εισόδημα από 28.000 έως 43.000), ιδιαίτερα αυτά που επιμένουν να παρακολουθούν τα δελτία των οκτώ και εννιά, θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν ελαφρύνσεις.

Το ίδιο ισχύει για τους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες, τα «μπλοκάκια», τις ατομικές επιχειρήσεις με εισόδημα κάτω των 32.000. Την ίδια λογική έχουμε και στις συντάξεις», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ.

Εξετάζουμε σταδιακή ψήφιση των μέτρων

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη σταδιακή διαδικασία ψήφισης των νομοθετημάτων της συμφωνίας. Με βάση δε και την αριστερή οπτική ερμηνείας των πραγμάτων επιμένει ότι μέρος της λύσης είναι η μάχη ενάντια στη λιτότητα και στον κοινωνικό αποκλεισμό, «τα αβίωτα προάστια στις μεγαλουπόλεις της Δύσης που πριμοδοτούν την πολιτική βία και απάνθρωπες ιδεολογίες».

«Στο Εurogroup της 22/4 θα πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος. Όπως υπογραμμίζει:«Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανακοίνωσε στους οικονομικούς υπουργούς στο τελευταίο Eurogroup ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για συζήτηση τον Απρίλιο για το χρέος. Αυτό είναι το σημαντικό. Η σειρά που θα ψηφίσουμε το πακέτο – και δεν έχουμε αποκλείσει μια σταδιακή διαδικασία – είναι δευτερεύον ζήτημα».

Τέλος, ο ίδιος καταλήγει λέγοντας πως έχει την εντύπωση, ειδικά σε σχέση με το καλοκαίρι, πως πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here