Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης: Σε «ύποπτες τσέπες» κατέληξαν 888 εκατ. ευρώ των κοινοτικών κονδυλίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF), γύρω στα 888 εκατομμύρια ευρώ που προήλθαν από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν στις τσέπες «επιτήδειων», με την Υπηρεσία να φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από έρευνα 1440 καταγγελιών, ενώ τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση της OLAF, εκτιμάται ότι γύρω στα 888 εκατ. ευρώ διατέθηκαν σε «αετονύχηδες», ποσό που αντιστοιχεί στο 0,6% του κοινοτικού προϋπολογισμού για το έτος 2015, ο οποίος εστιάζει ως επί το πλείστον σε δαπάνες που αφορούν επιδοτήσεις αγροτών και σε δαπάνες για τις φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, παρατηρείται μια μικρή μείωση των κονδυλίων που κατέληξαν σε «βρώμικες τσέπες» σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του περσινού προϋπολογισμού, το οποίο ανήλθε στα 901 εκατ. ευρώ.

Από τη μεριά του, ο γενικός διευθυντής της OLAF Τζιοβάνι Κέσλερ τάχθηκε υπέρ της σύστασης μιας ευρωπαϊκής εισαγγελίας, με περισσότερες εξουσίες έρευνας στο συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που θα καθιστούσε αποτελεσματικότερη την καταπολέμησή του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here