Ευρωπαικός τύπος για σύνοδο ΕΕ: Συμφωνία της ντροπής, παζάρι της Τουρκίας

 

Με σκληρά πρωτοσέλιδα όσον αφορά τόσο το παζάρι της Τουρκίας όσο και την συμφωνία  που επιτεύχθηκε, υποδέχεται ο ευρωπαικός τύπος την απόφαση της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Η Άγκυρα παραζαρεύει την τιμή» είχε βάλει τίτλο η γερμανική FAZ για τα τεκταινόμενα το βράδυ της Δευτέρας στη Σύνοδο, λέγοντας πως «ο τούρκος πρωθυπουργός εμφανίζεται σίγουρος για τη νίκη του και, γνωρίζοντας πως η ΕΕ εξαρτάται από τη βοήεθαι της Άγκυρας, ανεβάζει στα ύψη το τίμημα για τη διασφάλιση των συνόρων».

«Η λίστα όσων θέλει η Τουρκία μεγάλωσε» σχολιάζει η εφημερίδα, σημειώνοντας επίσης πως ο Νταβούτογλου δεν είχε κάνει προσερχόμενος καν αναφορά σε «προνομιακή σχέση» με την ΕΕ αλλά για «ένταξη».

«Η Τουρκία ανεβάζει το ποντάρισμα απέναντι στην ΕΕ» βάζει τίτλο ο γαλλικόςMonde, λέγοντας πως η Άγκυρα «έκανε την έκπληξη βάζοντας στο τραπέζι σειρά προτάσεων αλλά και απαιτήσεων στους απελπισμένους για μία λύση».

«Από θέση ισχύος, η Άγκυρα ανέβασε το τίμημα» συνεχίζει, που σημειώνει επίσης της επιφυλάξεις για το αν είναι νόμιμες και εφαρμόσιμες οι υπόλοιπες προτάσεις: «Να ξαναστείλουμε πρόσφυγες στην Τουρκία γιατί, για να τους ξαναπάρουμε;» ρωτά χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, προφανώς σε σχέση με το «ένας προν έναν».

Ο βρετανικός Guardian στέκεται επίσης σε αυτό το σημείο, λέγοντας πως το σχεδιάγραμμα συμφωνίας στηρίζεται στην πρόταση για «έναν προς έναν». Λέγοντας πως πρόκειται για «απλοϊκή λύση»,  υποστηρίζει πως είναι και νομικά και ηθικά αμφισβητήσιμη -υποστηρίζοντας επίσης πως στην πράξη ενθαρρύνει τόσο τα ταξίδια στο Αιγαίο όσο και απόθαρρύνει την Τουρκία από προσπάθειες αναχαίτισης.

El Pais:  Η συμφωνία της ντροπής 

Αυστηρότερη στέκεται η ισπανική El Pais: «Η συμφωνία της ντροπής» είναι ο τίτλος του κεντρικού της άρθρου, λέγοντας πως «η Ευρώπη αρνείται τον ίδιο της τον εαυτό και καθιστά εξωτερικό το πρόβλημα της μετανάστευσης, με δέλεαρ την τουρκική ένταξη».

«Μην μπορώντας και μην θέλοντας να επιλύσει τη μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ αποφάσισε να την παρακάμψει και να την «εξωτερικοποιήσει»» υποστηρίζει το κεντρικό άρθρο. «Το μεγάλο παράδοξο είναι ότι η Άγκυρα προχωρά τις ενταξιακές της επιδιώξεις ακριβώς την ώρα που οπισθοχωρεί περισσότερο από τα δημοκρατικά κεκτημένα» υπογραμμίζει, υποστηρίζοντας πως «η Ευρώπη κάνει παραχωρήσεις σε μία αυταρχική ηγεσία, προσφέρει ελπίδες στο σουλτανάτο του Ερντογάν ενώ ο τούρκος «πατριάρχης» χρησιμοποιεί ως μέσο πίεσης τους πρόσφυγες, καταχράται την εξουσία του, πνίγει την ελευθερία έκφρασης και καταπατά το κοσμικό κράτος».

«Το αντίτιμο της Άγκυρας» είναι το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφορεί την Τρίτη η ιταλική Corriere della Sera, λέγοντας πως η Τουρκία «ανεβάζει τα αιτήματά της για να εγγυηθεί στην ΕΕ πως θα μπλοκάρει το τεράστιο προσφυγικό ρεύμα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here