Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Παράθυρο» για αποζημιώσεις κατά των μέτρων λιτότητας

 

«Παράθυρο» για την διεκδίκηση αποζημιώσεων κατά των μνημονιακών μέτρων λιτότητας ανοίγει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αν και το δικαστήριο απέρριψε προσφυγές πολιτών και επιχειρήσεων για το «κούρεμα καταθέσεων» που έγινε το 2013 στην Κύπρο, κρίνοντας ότι είναι νόμιμο, για πρώτη φορά δέχεται ότι τα Μνημόνια πρέπει να σέβονται τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, αυτή είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται ρητά σε ευρωπαϊκή δικαστική απόφαση ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ειδικότερα η Κομισιόν δεσμεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, ακόμη κι όταν ενεργούν στο πλαίσιο των μνημονιακών προγραμμάτων του ESM -που είναι εξωθεσμικό όργανο.

Σχολιάζοντας την απόφαση στη Deusche Welle, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ, ανέφερε: «Η σημερινή απόφαση είναι σταθμός για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι δικαστές ανοίγουν την πόρτα στην άσκηση αγωγών αποζημίωσης κατά των μέτρων λιτότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, στην περίπτωση που θίγονται ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα […] Aπό τη μεριά μας θα στηρίξουμε όσους πολίτες θέλουν να ασκήσουν αντίστοιχες προσφυγές».

Στη συγκεκριμένη υπόθεση το δικαστήριο απεφάνθη ότι η Κομισιόν «δεν συνέβαλε σε προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας των προσφευγόντων, όπως αυτό κατοχυρώνεται από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως ακριβώς είχε κρίνει και στην πρώτη του απόφαση απόρριψης προσφυγών, στις 16 Οκτωβρίου του 2014 και λίγο αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου ο κίνδυνος από το «μη κούρεμα» για το δημόσιο συμφέρον, θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η υπογραφή του επίμαχου μνημονίου κατανόησης ανταποκρίνεται σε σκοπό γενικού συμφέροντος που επιδιώκει η Ένωση, ήτοι στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Λαμβανομένου υπόψη του σκοπού και της φύσεως των υπό εξέταση μέτρων καθώς και του άμεσου κινδύνου οικονομικής ζημίας τον οποίο θα διέτρεχαν οι καταθέτες των οικείων τραπεζών σε περίπτωση πτωχεύσεως αυτών, τα εν λόγω μέτρα δεν συνιστούν υπέρμετρη και απαράδεκτη παρέμβαση θίγουσα την ίδια την ουσία του δικαιώματος ιδιοκτησίας των καταθετών, το οποίο κατοχυρώνεται από το άρθρο 17, παράγραφος 1, του Χάρτη. Κατά συνέπεια, δεν είναι δυνατό να θεωρηθούν ως αδικαιολόγητοι περιορισμοί του εν λόγω δικαιώματος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here