Ευρωκοινοβούλιο: Πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών με Τουρκία

Υπέρ της προσωρινής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. ωστόσο το ψήφισμά τους δεν είναι δεσμευτικό.

«Το Ευρωκοινοβούλιο εισάκουσε την έκκλησή μας για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει πράξη τη σύστασή μας το συντομότερο δυνατόν», έγραψε στο twitter o επικεφαλής των φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφσταντ.

Το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν έχει απολύσει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους, έχει οδηγήσει στη φυλακή, πάνω από 20.000 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφους και βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν  είχε δηλώσει ότι ενδεχόμενο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «δεν έχει αξία στα μάτια μας».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here