Ευριπίδης Λασκαρίδης: «Παράδοξο ελληνικό θέατρο»

 

Πριν πετάξουν για το Παρίσι προσκεκλημένοι του Théâtre de la Ville, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η ομάδα του OSMOSIS, παρουσιάζουν την τελευταία τους δουλειά —RELIC— στο Θέατρο Ροές (Rēs Ratio Network) Ιάκχου 16, Γκάζι Τηλ 210 3474312, info@resrationetwork.gr για ένα μόνο Δευτερότριτο σήμερα και αύριο. Τη σόλο παράσταση, που διακρίθηκε στην διεθνή πλατφόρμα Aerowaves 2015 και έχει παρουσιαστεί ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις —μεταξύ άλλων τη Βαρκελώνη, το Ελσίνκι, τη Λωζάνη, το Άμστερνταμ, καθώς και στα Φεστιβάλ Αθηνών (συμπαραγωγός του έργου), Καλαμάτας κ.α.— υποδέχεται το δίκτυο καλλιτεχνών Rēs Ratio Network (Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά, Νίκος Ηλίας).

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο.

-Τι είναι το RELIC; Από πού προέρχεται η λέξη;

TO Relic ,από το λατινικό relinquere, αναφέρετε σε ότι έχει, απομείνει, πρόσωπα, γλώσσες, αντικείμενα, τόποι, χώρες, αναμνήσεις. Το Relic μου άρεσε σαν τίτλος γιατι σημαίνει λείψανο αλλά και απολίθωμα

-Ποιοι είναι οι συντελεστές της παράστασης;

σκηνοθεσία — χορογραφία — ερμηνεία Ευριπίδης Λασκαρίδης
σύμβουλος σκηνοθέτη Τατιάνα Μπρε
κοστούμι Άγγελος Μέντης
σύμβουλος δραματουργίας Αλέξανδρος Μιστριώτης
ηχητικός σχεδιασμός Κώστας Μιχόπουλος
φωτιστική εγκατάσταση Ελίζα Αλεξανδροπούλου — Μίλτος Αθανασίου
μουσικός συνεργάτης Κορνήλιος Σελαμσής
βοηθός σκηνοθέτη Ιωάννα Πλέσσα
ειδικές κατασκευές Μάριος Σέργιος Ηλιάκης, Ιωάννα Πλέσσα & Μελίνα Τερζάκη
υπεύθυνη παραγωγής περιοδείας Αριστέα Χαραλαμπίδου
υποστήριξη ηχητικού σχεδιασμού Νικόλας Καζάζης — Σήλια Τσιούφη
συνεργάτες παραγωγής Νατάσα Κουβάρη —Τζέιμς Κωνσταντινίδης
φωτογραφίες Μίλτος Αθανασίου
μία συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και της Oμάδας OSMOSIS

-Μετά ταξιδεύετε στο Παρίσι;

Στις 13 Μαΐου το Relic θα συνεχίσει το ταξίδι του, προσκεκλημένο από το Théâtre de la Ville στο Παρίσι, με την ευκαιρία του Φεστιβάλ Chantier d’Europe. Σε ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης, το Palais de Tokyo, θα φιλοξενηθεί η ιδιαίτερη αυτή performance που, μέχρι το τέλος του 2016, έχει ήδη κληθεί και από άλλα σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Interplay Festival Turin, το Dublin Dance Festival, το Tercera Setmana Valencia, το Front@ Ljubljana και ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ χορού της Ευρώπης, την Biennale de la Danse της Λυών.O Βρετανός κριτικός Graham Watts, που είδε το RELIC στη Βαρκελώνη, έγραψε:

«…ένα σπονδυλωτό, αναρχικό θέατρο, που θα μείνει ζωντανό στη μνήμη για καιρό. Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, άξιος εκπρόσωπος του παράδοξου Ελληνικού θεάτρου, διαθέτει τεράστιο χάρισμα και κανένα δισταγμό.»

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης εδώ: https://vimeo.com/116709177

Παρουσιάσεις του έργου

ΙΣΠΑΝΙΑ Βαρκελώνη, Aerowaves Spring Forward, 18 Απριλίου 2015
ΑΥΣΤΡΙΑ Μπούργκενλαντ, Φεστιβάλ D.ID, 8 Μαΐου 2015
ΤΣΕΧΙΑ Πράγα, Prague Quadrennial 2015, 18 & 19 Μαΐου 2015 [υπαίθρια απόδοση]
ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, 15 & 16 Ιουλίου 2015
ΕΛΛΑΔΑ Καλαμάτα, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, 23 Ιουλίου 2015
ΓΑΛΛΙΑ Μπορντό, Φεστιβάλ 30/30—Les Marches de l’Eté, 29 Ιανουαρίου 2016
ΓΑΛΛΙΑ Ρενς, La Comédie de Reims, 2 Φεβρουαρίου 2016
ΦΙΛΑΝΔΙΑ Ελσίνκι, Φεστιβάλ Side Step, 6 & 7 Φεβρουαρίου 2016
ΦΙΛΑΝΔΙΑ Κουόπιο, Κέντρο Χορού ITAK, 12 Φεβρουαρίου 2016
ΕΛΒΕΤΙΑ Λωζάνη, Le Printemps de Sévelin, 18-20 Φεβρουαρίου 2016
ΟΛΛΑΝΔΙΑ Άμστερνταμ, Dansemakers—EDN Atelier, 11 Μαρτίου 2016
ΕΛΛΑΔΑ Αθήνα, Θέατρο Ροές—Rēs Ratio Network, 11 & 12 Απριλίου 2016
ΓΑΛΛΙΑ Παρίσι, Palais de Tokyo—Theatre De La Ville, 13 Μαΐου 2016
ΙΤΑΛΙΑ Τορίνο, Φεστιβάλ Interplay, 23 Μαΐου 2016
ΙΡΛΑΝΔΙΑ Δουβλίνο, Dublin Dance Festival, 26-28 Μαΐου 2016
ΙΣΠΑΝΙΑ Βαλένθια, Φεστιβάλ Tercera Setmana, 12 Ιουνίου 2016
ΣΛΟΒΕΝΙΑ Λουμπλιάνα, Front@ Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού, 1 Σεπτεμβρίου 2016
ΓΑΛΛΙΑ Λυών, Biennale de la Danse, 27-28 Σεπτεμβρίου 2016

Σχετικά με τον δημιουργό

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης πρόσφατα απέσπασε το Pina Bausch Fellowship για το έτος 2016 και με την ευκαιρία αυτή θα θητεύσει για τρεις μήνες δίπλα στον διεθνή χορογράφο-σκηνοθέτη Λεμί Πονιφάσιο στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και στη Χιλή. Στο παρελθόν έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ως σκηνοθέτης μικρού μήκους, ενώ τελειώνοντας το Θέατρο Τέχνης βρέθηκε υποψήφιος βραβείου καλύτερου ηθοποιού από την ένωση κριτικών θεάτρου.Το 2009 σχημάτισε την ομάδα OSMOSIS. Δουλειά της ομάδας έχει παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, το Θέατρο Εμπρός, το Εθνικό Θέατρο, το Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστίας κ.α. Στο Θέατρο ΡΟΕΣ σκηνοθέτησε το 2012 τις Καρέκλες του Ιονέσκο, με την Όλια Λαζαρίδου και τον Αντώνη Καφετζόπουλο, και το 2011 σκηνοθέτησε την Όλια Λαζαρίδου στον βιογραφικό της μονόλογο Κορίτσι Μπαταρία.Η ταυτότητα της δουλειάς του διατρέχετε από την έρευνά του επάνω στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα.

Σχετικά με το Rēs Ratio Network

Το Rēs Ratio Network γεννήθηκε από τη συνάντηση τεσσάρων ανθρώπων, στο πλαίσιο της δημιουργίας του έργου Σωσίας, το οποίο παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ροές κατά την περίοδο 2014-15. Μέσω αυτής της καρποφόρας συνεργασίας, εμφανίστηκε επιτακτική η ανάγκη για την εδραίωση μιας διαλεκτικής σχέσης μεταξύ εκείνων των καλλιτεχνών που έχουν ως κοινό γνώμονα μια ερευνητική μέθοδο εργασίας κατά τη προσέγγιση του έργου. Οι Άρης Σερβετάλης, Έφη Μπίρμπα, Μιχαήλα Πλιαπλιά και Νίκος Ηλίας, καθώς έρχονται από διαφορετικούς χώρους –του θεάτρου, των εικαστικών τεχνών και της σκηνοθεσίας, της λογοτεχνίας και της αρχιτεκτονικής, της οργανωτικής μέριμνας και του συνολικού σχεδιασμού για την υποδοχή των δράσεων–, κομίζουν στη κοινή τους προσπάθεια την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησε ο καθένας κατά την προσωπική του διαδρομή. Ένα δίκτυο συνεργατών, που με συνέπεια θα αναλάβουν την ανάπτυξη και την προώθηση όσων καλλιτεχνικών προτάσεων επιδιώκουν να προχωρήσουν πέρα από τα παγιωμένα, που επιχειρούν να υπερβούν τα εσκαμμένα, κρίθηκε πως δεν είναι μόνο κάτι ευκταίο αλλά και εφικτό. Οι τέσσερις συντελεστές, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του εν λόγω εγχειρήματος, επιζητούν να καταστήσουν το Rēs Ratio Network πόλο συσπείρωσης καλλιτεχνών για τη συστηματική συγκρότηση και παρουσίαση έργων παραστασιακής τέχνης και σκηνικής γραφής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here