Ευθύνες σε Βαρουφάκη από Στουρνάρα για το waiver: Ελεγε στον Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη

 

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει το waiver από τις ελληνικές τράπεζες επέρριψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Οπως είπε, ο Βαρουφάκης έλεγε στο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και του μιλούσε για διπλό νόμισμα.

Με το τρόπο αυτό, επιχειρεί προφανώς ο κ. Σουρνάρας να εξηγήσει την αλλαγή στάσης του διοικητή της ΕΚΤ, ο οποίος φέρεται να είχε υποσχεθεί ότι δεν άρει το waiver, την επιλεξιμότητα δηλαδή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρου για την χορήγηση πίστωσης από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες, εάν υπογραφόταν η ενδιάμεση συμφωνία του Φεβρουαρίου.

Η ενδιάμεση συμφωνία υπογράφηκε όμως ο κ. Ντράγκι δεν τήρησε την προφορική του υπόσχεση, κάτι που εξέφρασαν ως παράπονο τόσο ο υπουργός των Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός.

Ο Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 «όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού».

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή τουΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκροή κεφαλαίων το 2015, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

«Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;» είπε ο Γ. Στουρνάρας και αποκάλυψε πως έλεγε στον Ντράγκι «μην ακούς τον Βαρουφάκη» και πως ο Ντράγκι του έλεγε ότι «δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Μάλιστα είπε ότι «εκείνη την περίοδο μιλούσε με κυβερνητικά στελέχη και έστελνε επιστολές» για να σταματήσουν τον Γ. Βαρουφάκη.

Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα δεν ήταν οι δηλώσεις Βαρουφάκη, αλλά η πορεία της χώρας. Περιέγραψε πως ελήφθη η απόφαση για άρση του waiver, «προσπάθησα με νύχια και με δόντια στη συνεδρίαση της ΕΚΤ. Τους είπε να μας δώσουν 10 μέρες. Με ρώτησαν «γιατί;» και τους απάντησα με τη ρήση του Ουίλσον «γιατί στην πολιτική 10 μέρες είναι πολύ». Τους άρεσε, αλλά δεν ήταν αρκετό».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here