Ευθείες βολές Δένδια κατά Σαμαρά για ΝΔ, μνημόνιο, διαπραγμάτευση

ΦΩΤΟ: ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Σε ευθεία αμφισβήτηση της μετεκλογικής γραμμής του Α. Σαμαρά προχώρησε για μια ακόμη φορά ο Ν. Δένδιας, ζητώντας συνέδριο για επανακαθορισμό της φυσιογνωμίας της Ν.Δ, επαναδιατύπωση οικονομικής πρότασης για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και στήριξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας διότι αυτή είναι της χώρας και όχι της κυβέρνησης!

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, «ο προγραμματικός μας λόγος δεν μπορεί να είναι μόνον η εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων η έξοδος από δανειακές συμβάσεις».

Οι θέσεις αυτές του κ. Δένδια, όπως διατυπώθηκαν σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, έρχονται σε αντίθεση με την εναγώνια προσπάθεια του κ. Σαμαρά, να  μην προχωρήσει σε ανοικτό Συνέδριο προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε κριτική για την πολιτική του, που οδήγησε σε ήττα την Ν.Δ.

Αλλά ακόμη περισσότερο, ο βουλευτής και πρώην υπουργός της Ν.Δ Ν. Δένδιας, που δεν έκρυψε τις αρχηγικές του φιλοδοξίες, πλήττει καίρια την μετεκλογική τακτική Σαμαρά η οποία εγκλωβισμένη στη λογική της»αριστερής παρένθεσης» , δεν προχωρά σε ίχνος ουσιαστικής αυτοκριτικής για την κυβερνητική της πολιτική και υπεραμύνεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό της συνέχισης της εφαρμογής των Μνημονίων, τα οποία αποδοκιμάσθηκαν από την λαική ψήφο.

Γιατί η αναφορά του σε διατύπωση «οικονομικής πρότασης για ένα παραγωγικό μοντέλο», υπερβαίνει καταφανώς την άκριτη και άχαρη υποστήριξη, αποτυχημένων μνημονιακών πολιτικών.

Ο κ. Δένδιας στην ίδια συνέντευξη, κάνει άνοιγμα στους Καραμανλικούς του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επαναπροσδιορισμός ιδεολογίας με την έννοια του ιδεολογικού πλαισίου, δεν χρειάζεται. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει προσδιορίσει το ιδεολογικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας…Αυτό που χρειάζεται επανακαθορισμό είναι η φυσιογνωμία μας ως κόμμα. Είμαστε αρχηγικό κόμμα ή κόμμα αρχών;

Ο λόγος μας είναι τεκμηριωμένος ή κυριαρχούν οι «κραυγές»; Έχουμε ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές με τα άκρα; Μας αρκεί η διαχείριση της κρίσης ή πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο; Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν, γιατί όλα αυτά συνιστούν την απάντηση στο ερώτημα «ποια Νέα Δημοκρατία θέλουμε».
Ο προγραμματικός μας λόγος δεν μπορεί να είναι μόνον η εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων ή η έξοδος από δανειακές συμβάσεις» λέει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει ανήσυχος για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως «μέχρι στιγμής πλεονάζουν οι πρόσκαιροι πανηγυρισμοί, όπως μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ύστερα από την προηγούμενη συνάντηση με την κ.Μέρκελ, αλλά απουσιάζει το αποτέλεσμα».

Ο κ.Δένδιας τονίζει, ακόμη, πως «ως Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να στηρίξουμε τη διαπραγματευτική προσπάθεια, διότι αυτή είναι της χώρας και όχι της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Θα πρέπει να την πιέσουμε όμως παράλληλα να βαδίσει στον δρόμο της λογικής και να κατανοήσει επιτέλους ότι μια τυχόν έξοδος από το ευρώ είναι ένα σενάριο εθνικής καταστροφής με ανυπολόγιστες συνέπειες».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here