Ετοιμάζεται το νέο πολυνομοσχέδιο- Τι περιλαμβάνει

Σε εντατικούς και άμεσους ρυθμούς για τη δημιουργία πολυνομοσχεδίου με την προσδοκία να ψηφιστεί και να οδηγήσει σε μερική εκταμίευση των δόσεων βρίσκεται η κυβέρνηση. Μετά την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη», με τον υπουργό να δηλώνει ότι το πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σήμερα και θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα έκκληση για καταβολή προσπάθειας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών απηύθυνε σήμερα  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικώ ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι εταίροι δεν τήρησαν την προφορική δέσμευση που είχαν δώσει στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ότι θα διασφαλίσουν διεξόδους ρευστότητας στη Ελλάδα. Η απάντηση του ήταν:

«Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός χθες, είχε μεγάλο δίκιο. Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το «α» και όχι το «β», σημαίνει το «α» και όχι το «β». Από την άλλη μεριά, όμως, δυστυχώς, δεν επεδείχθη ίδια προσήλωση στη μπέσα», είπε ο Υπουργός.

Ωστόσο στο νέο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

1. Έκτακτη εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει κάποιου είδους έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).

3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).

5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.

8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα κριτήρια θα είναι «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά θα είναι υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο Γ.. Βαρουφάκης δήλωσε ότι στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, καθώς η αλλαγή τους είναι ένα μέτρο που θα εξεταστεί τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον φόρο διανυκτέρευσης σε πολυτελή ξενοδοχεία, που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here