Στα «κοράκια» των ακινήτων από τώρα και τα μικρά δάνεια πρώτης κατοικίας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)

Τη στιγμή που οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, όπως κομψά αναφέρονται τα ξένα «αρπακτικά funds τα οποία ειδικεύονται στην αγορά και διαχείριση τραπεζικών δανείων με υποθήκες σε ακίνητα, έχουν ήδη εγκατασταθεί στην ελληνική αγορά, η κυβέρνηση τους παραδίδει πλέον, κατ απαίτηση των δανειστών, όλα ανεξαιρέτως τα ενυπόθηκα δάνεια, χωρίς διακρίσεις.

Με νέα τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση τελευταία στιγμή, προβλέπεται ότι τα δάνεια που με ρύθμιση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο προστατεύονται από την πώληση και τη μεταβίβαση έως τις 31/12/2017 (δηλαδή τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ), θα μπορούν να ανατίθενται σε εταιρείες διαχείρισης με στόχο να επιτευχθεί η ορθή διαχείρισή των απαιτήσεων, λέει η αιτιολογική έκθεση.

Επίσης με την ίδια τροπολογία δεν εξαιρούνται πλέον από την πώληση σε ιδιωτικά funds κατ τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, διευκρίνισε στη Βουλή, ότι δεν αλλάζει τίποτα για τα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ. Απλά δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να τα διαχειρισθούν μέσω εταιρειών που συστήνουν.

Μια παρόμοια εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ίδρυσαν προ ημερών από κοινού η Alpha NBank και η Eurobank.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα. Τι σημαίνει διαχείριση απαιτήσεων, αν όχι την δυνατότητα να ζητηθεί η ολική ή μερική εξόφλησή του; Δεν αποτελεί αυτό, ένα είδος, έμμεσης πλήν σαφέστατης παραχώρησης όλων των πλέον των δανείων, χωρίς καμία εξαίρεση, στη διακριτική εξουσία των αρπακτικών funds;

Είναι πλέον φανερό ότι  η κυβέρνηση υποχρεώνεται να παραδώσει, με τη μορφή διαχείρισης και όχι πώλησης, όλα πλέον τα δάνεια χωρίς να επιβάλει προστασία στους αδύναμους της κοινωνίας.

Το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσε το «πράσινο φως» για τη  πώληση κόκκινων και πράσινων δανείων στα διεθνή κοράκια των ακινήτων. Η υπόθεση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αρχικά, θεωρήθηκε από ΔΝΤ και άλλα νεοφιλελεύθερα κέντρα ως απαραίτητος όρος για την εξυγίανση του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και την αποκατάσταση της κεφαλαιακής τους ευστάθειας.

Μόνο που έλεγαν την μισή αλήθεια. Δεν διευκρίνιζαν επαρκώς, γιατί την βρώμικη δουλειά της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων έπρεπε να αναλάβουν άλλες εταιρίες και όχι η ίδια η ενδιαφερόμενη Τράπεζα. Γιατί δηλαδή η Τράπεζα πρέπει να πουλά τα κόκκινα δάνεια της στην εταιρεία διαχείρισης έναντι του 15% ή του 20% της συνολικής τους αξίας(για να βγάλει κάτι και η εταιρεία) και δεν μπορεί να τα διαχειρισθεί η ίδια, απ ευθείας με τους ασυνεπείς πελάτης της;

Η εξήγηση ότι δήθεν οι Τράπεζες δεν διαθέτουν το Know How είναι μάλλον αφελής. Ολες οι ελληνικές συστημικές Τράπεζες διαθέτουν εδώ και χρόνια  ειδικές εταιρείες διαχείρισης των δικών τους ακινήτων και γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην αγορά.

Επομένως εδώ έπρεπε να ενισχυθεί μια συγκεκριμένη αγορά ακινήτων που ειδικεύεται στην πειρατεία και την αρπαγή έναντι πενιχρής τιμής. Είναι μια ακόμη βίαιη μεταφορά πλούτου, αλλαγή ιδιοκτησιών και εγκαθίδρυση της πιο βάρβαρης καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης αντίληψης στην αγορά ακινήτων. Οπως επιχειρούν και πράττουν σε μια σειρά από χώρες(Ισπανία, Ιρλανδία κ.α)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here