Ερχεται το κουρτέτο-Επιμένει το ΔΝΤ σε περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, ομαδικές απολύσεις

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για τον πιο δύσκολο και επίπονο γύρο διαπραγματεύσεων καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, με τα εργασιακά να αποτελούν το πιο κρίσιμο ζήτημα της ατζέντας.
Αλλες πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να θέτει μετ΄επιτάσεως στο τραπέζι ζήτημα μείωσης των σημερινών συντάξεων μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019 και διεύρυνση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Ωστόσο η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει από την προηγούμενη αξιολόγηση.
Η επιτυχής και άμεση κατάληξη των συζητήσεων σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση είναι καθοριστικής σημασίας για εξέλιξη της υπόθεσης του χρέους και του χρονοδιγράμματος των μέτρων που θα ληφθούν για την ελάφρυνσής του, καθώς και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι  διαπραγματεύσεις ξεκινούν την Τρίτη, ημέρα άφιξης και του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα και προγραμματίζεται κατ’ αρχάς να ολοκληρωθούν σε μια εβδομάδα, ώς τις 21 Νοεμβρίου. Ο επόμενος σταθμός θα είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Από τη πορεία των συζητήσεων και την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, το ΔΝΤ αρκείται πλέον και σε μελλοντική υπόσχεση λήψης μέτρων και όχι άμεση.

Στα δημοσιονομικά θέματα παραμένει ανοικτό το μεσοπρόθεσμο καθώς και η συμφωνία στο ύψος του δημοσιονομικού κενού 2017 και 2018 (0,2% ή 350-400 εκατ. ευρώ και 0,4% ή 700-800 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, σύμφωνα με τους θεσμούς) και στο πώς αυτό θα καλυφθεί.

Η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει νέα μέτρα και υποστηρίζει ότι η υπεραπόδοση των εσόδων και κάποιες περικοπές από τις αμυντικές δαπάνες θα είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό, το οποίο προκύπτει βασικά από την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Το ΔΝΤ από τη πλευρά του θεωρεί απαραίτητη τη μείωση και των υφιστάμενων συντάξεων καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου πολύ κάτω από τα 9.500 ευρώ.

Τα εργασιακά είναι το βασικό θέμα, ενώ ψηλά στην αντζέντα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου Υπερταμείου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here