Ερντογάν: Ομολογεί σχέσεις με Γκιουλέν στο παρελθόν. Ζητά συγνώμη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε τη λύπη και την συγνώμη του γιατί στο παρελθόν είχε βοηθήσει την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν και δεν κατάφερε να δείξει το πραγματικό πρόσωπο της ομάδας στο λαό της Τουρκίας. Εύχομαι ο Θεός και το Εθνος να με συγχωρήσουν», τόνισε, σε μια σπάνια επίδειξη δημόσιας αυτοκριτικής. 

Μιλώντας σε έκτακτη σύνοδο  του θρησκευτικου συμβουλίου, ο τούρκος πρόεδρος, τόνισε ότι οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί, Οζάλ, Ντεμιρέλ, Ετσεβίτ ακόμη κι εμείς, βοηθήσαμε αυτή τη δομή αν και είμαστε πολιτικοί με διαφορετικές απόψεις. Ας μιλήσω ειλικρινά. Από τη μεριά επίσης τους βοήθησα στη βάση κοινών απόψεων, αν και υπήρχαν πολλά θέματα στα οποία διαφωνούσα μαζί του.

Ο λόγος που κατά τον Ερντογάν, η οργάνωση αυτή επέζησε και αναπτύχθηκε σαν ιός στη κοινωνία, ήταν οι θρησκευτικές αξίες.

Εδειξα ανοχή προς τον Γκιουλέν και την ομάδα του πέρα από σεβασμό στις δραστηριότητες εκπαίδευσης, βοήθειας και αλληλεγγύης εδώ και στο εξωτερικό. Δείχναμε ανοχή όταν έλεγαν «Θεός».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι απέτυχε να δει τις πραγματικές προθέσεις της οργάνωσης Γκιουλέν έως το 2010, οπότε και άρχισε να βλέπει διαφορετικά την οργάνωση ενώ υπενθύμισε ότι από το 2012 άτχισε να εκφράζει επιφυλάξεις. Και πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να πείσει ακόμη και φίλους του στο πολιτικό κόμμα σχετικά με τι ύποπτες πράξεις τη οργάνωσης Γκιουλέν, στοχεύοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού και επιφανείς προσωπικότητες της κρατικής μηχανής και του ιδιωτικού τομέα.

Η δικαστική έρευνα για διαφθορά και απάτη που ξεκίνησε το 2013 ήταν το σημείο που τον έκανε να δει το πραγματικό πρόσωπο τη οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, είπε ο Ερντογάν. Αλλά ξέρω ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί που δεν θέλουν να το πιστέψουν. Αλλά από αυτη τη στιγμή έχει τελειώσει η ώρα των υποψιών και έχει έρθει η ώρα της μάχης, συμπλήρωσε.

Ευχομαι ο Θεός και το εθνος να μας συγχωρήσουν

Εκτός των άλλων, λυπάμαι που δεν μπόρεσα να αποκαλύψω το πραγμαατικό πρόσωπο αυτής της οργάνωσης στον τουρκικό λαό. Ξέρω ότι πρέπει να δώσουμε λογαριασμό στο Θεό και έθνος. Είθε και οι δύο να μας συγχωρήσουν», τόνισε ο Ερντογάν σε μια φορτισμένη ομιλία.

I

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here