Ερντογάν: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί όλη τη Κύπρο-Τι είπα στον Τσίπρα

Με νέες δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε αυτή φορά την δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εκπροσωπεί το σύνολο του νησιού, δηλαδή και τους Τουρκοκύπριους. Η στάση αυτή δεν είναι κάτι νέο όσον αφορά την τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς η Τουρκία επιμένει στην αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Ομως έχουν την σημασία τους καθώς γίνονται σε συνέχεια της αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης. Ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι στην επικοινωνία που είχε με τον έλλνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό του ζήτησε να γίνει διμερής και πολυμερής συνάντηση για την επίλυσή του.

Μιλώντας στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία είπε: «Χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί, υπάρχει και μια ‘ΤΔΒΚ’. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία, αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Ο Ερντογάν προσέθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: «Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας, θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει».
Ανέφερε επίσης πως «με τη γεωγραφική της θέση η Τουρκία μετέχει σε διάφορους συνεταιρισμούς. Η ΕΕ δεν κατανοεί ξεκάθαρα αυτή την πραγματικότητα. Για αυτό τον λόγο επιμένει για στασιμότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (της Τουρκίας)».

«Η ΕΕ έχε σε στάση αναμονής την Τουρκία επί 53 χρόνια. Ασκήσατε σε διάφορες χώρες τέτοιου είδους πιέσεις. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αποτελειώσατε αυτές τις χώρες; Δεν μπορείτε να αποτελειώσετε την Τουρκία» ανέφερε, ασκώντας επίσης κριτική στην ΕΕ για το Προσφυγικό: Δεν καταφέρατε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες 100, 200 ή 300 μεταναστών. Όμως εμείς φιλοξενούμε 3 εκατομμύρια».

«Η Τουρκία έχει εναλλακτικές. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την πορεία μας εκμεταλλευόμενοι μια από αυτές τις επιλογές» κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here