Ερευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ: Ενα στα τρία νοικοκυριά ζούν με λιγότερο από 10.000 το χρόνο!

Την εικόνα που λίγο πολύ όλοι ξέρουμε και ζούμε εδώ και 5 χρόνια, όσον αφορά τα οικονομικά και το τσεκούρωμα των εισοδημάτων μας, καταγράφει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών για το 2015. Ενδειτικό της κρίσης και του τρόπου επιβίωσης των πολιτών με τόσο μεγάλη ανεργία, είναι και η διαπίστωση ότι για το 51,8% των νοικοκυριών, οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3% των νοικοκυριών. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού. Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.

Ακόμη, πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι επιβιώνουν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (36,3% δηλώνουν εισόδημα <10,000€), με τη ΓΣΕΒΕΕ να επισημαίνει ότι η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας συνεχίστηκε και το 2015, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με το 2013 και το 2014.

Αρνητική είναι και η ψυχολογία και οι προοπτικές για το μέλλον, καθώς το 70% αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης και μόνο το 5,1% προσδοκά σε βελτίωση των οικονομικών του δυνατοτήτων, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Παράλληλα, τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012) γίνεται εμφανής η σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here