Ερευνα: Γιατί σερφάρουμε– Πόσο έχουμε εθιστεί στα social media

 

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση μπορεί να αποτελεί την αιτία για μεγάλες κοινωνικές ανατροπές την τελευταία πενταετία αλλά δεν δύναται να ανακόψει την διάδοση του διαδικτύου, ακόμη και στη χώρα μας. Με το ίντερνετ να αποτελεί, μεταξύ άλλων, μια από τις φθηνές διεξόδους για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τουλάχιστον οι 7 στους 10 «σερφάρουν» σε τακτική βάση.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, παρατηρείται ότι γιγαντώνεται το φαινόμενο της χρήσης διαδικτύου εν κινήσει, με τον σταθερό υπολογιστή να «χάνει» σιγά σιγά τη μάχη από τα κινητά, τα smart phones, τα laptop και τα tablets.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «χρήσης Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας από νοικοκυριά και άτομα» της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) τα νοικοκυριά με πρόσβαση στο διαδίκτυο αυξήθηκαν από το 65,6% το 2014 στο 68,1% το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν στο 46,4%.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους χρήση διαδικτύου έκανε το 66,8% του πληθυσμού της χώρας, ηλικίας 16 έως 74 ετών. Ειδικά για την ηλικιακή ομάδα 16 έως 24 ετών καταγράφεται σταθερό ποσοστό πρόσβασης στο διαδίκτυο τόσο το 2014, όσο και το 2015. Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει του οποίου η μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό πρόσβασης (12,4%) καταγράφηκε για την ηλικιακή ομάδα 45 έως 54 ετών το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με πέρυσι.

Διαδίκτυο εν κινήσει

Επίσης, από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι 7 στους 10 από όσους χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του έτους, συνδέθηκαν εν κινήσει από φορητή συσκευή. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ο σταθερός υπολογιστής «χάνει» τη μάχη από τα κινητά αλλά και τους φορητούς υπολογιστές και τα tablets, με το ίντερνετ να βρίσκεται στην καθημερινή ζωή των πολιτών ακόμη και όταν αυτοί δεν είναι μπροστά από μια οθόνη, στο γραφείο ή το σπίτι τους. Από όσους συνδέονται στο διαδίκτυο, είτε εντός είτε εκτός της οικίας και του χώρου εργασίας τους, το 57,4% χρησιμοποίησε κινητό ή smart phone, το 34,9% φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 2,4% άλλη συσκευή (για παράδειγμα, MP3 player, e – book ή κονσόλα παιχνιδιών).

Για ποιους λόγους «σερφάρουμε» 

Η online ανάγνωση ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες και περιοδικά ήταν και παραμένει, όπως και το 2014, στην κορυφή της λίστας των δραστηριοτήτων οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου με ποσοστό 85,4%. Η αναζήτηση πληροφοριών και υπηρεσιών είναι η δεύτερη πιο πραγματοποιούμενη δραστηριότητα (80,4%) ενώ το 77,1% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για αποστολή ή λήψη μηνυμάτων.

Τα social media

Επίσης, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, το 65,7% του πληθυσμού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, συμμετέχει στα social media. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης συμμετέχει το 65,7% του πληθυσμού 16 έως 74 ετών. Μάλιστα, από αυτούς οι 9 στους 10 να μπαίνουν στα social media τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here