ΕΠΟ: Προσφυγή στο ΣτΕ για την απόφαση Κοντονή να διακόψει το Κύπελλο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρεται η μάχη για την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Η ΕΠΟ προσέφυγε σήμερα Παρασκευή στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η σχετική απόφαση του  υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, που εκδόθηκε μετά τα επεισόδια στις 2 Μαρτίου 2016, στο γήπεδο της Τούμπας στον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-2.

Η ΕΠΟ, η οποία είναι μέλος της FIFA και της UEFA, υποστηρίζει  ότι για πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου διακόπτεται οριστικά το Κύπελο Ελλάδος, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, με μοναδικό λόγω την επίκληση του κινδύνου επανεμφάνισης φαινομένων βίας στους υπόλοιπους 4 ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ως προς τη νομική επιχειρηματολογία που προβάλλει αναφέρει ότι η απόφαση   εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση εξουσίας, καθώς δεν επικαλείται κανένα στοιχείο, από το οποίο  να προκύπτει κίνδυνος επανεμφάνισης της  βίας, αλλά ούτε  συνδέει με κάποιο τρόπο τα γεγονότα αυτά με την ανάγκη λήψης του  προληπτικού μέτρου της διακοπής του Κυπέλου Ελλάδος.

Η ΕΠΟ υποστηρίζει ακόμη ότι παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς επιβάλλει το αυστηρότερο δυνατό μέτρο, χωρίς να προκύπτει ότι αυτό είναι αναγκαίο και πρόσφορο αλλά και τους δεσμευτικούς κανόνες του διεθνούς αθλητισμού οι οποίοι κατοχυρώνουν την αυτοδιοίκηση και την αυτονομία των εθνικών και διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών.

Υπογραμμίζει τέλος ότι η  επίμαχη απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΠΟ να αποκλειστεί  και να αποβληθεί από τις διεθνείς οργανώσεις  της FIFA και της UEFA, αλλά και να αποκλειστούν οι Ελληνικές ομάδες από τις παγκόσμιες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις.

Αναλυτικά:

Κατατέθηκε σήμερα Παρασκευή 11/3 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Τμήμα Δ’) η αίτηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας για ακύρωση της απόφασης του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή για την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Επαγγελματικών Ομάδων 2015- 2016, συνοδευόμενη από αίτηση προτίμησης για ορισμό σύντομης δικασίμου.

Την υπόθεση χειρίζεται το Δικηγορικό Γραφείο του Ν. Αλιβιζάτου, Λ. Κιουσοπούλου και συνεργατών, σε συνεργασία με το Νομικό Τμήμα της ΕΠΟ, ενώ η αίτηση εν περιλήψει αναφέρει τα εξής:

Για πρώτη φορά στα χρονικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με την προσβαλλόμενη διακόπτεται οριστικά το Κύπελλο Ελλάδας ποδοσφαίρου περιόδου 2015-2016, λίγο πριν από την ολοκλήρωση του. Και τούτο, κατ΄ επίκληση κινδύνου επανεμφάνισης βίας στις υπολειπόμενες τέσσερις αναμετρήσεις. Η προσβαλλόμενη, η οποία αποτελεί διοικητικό μέτρο γενικής εφαρμογής που ισχύει προφανώς για όλη την χώρα, είναι ακυρωτέα διότι

(α) εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση της εξουσιοδότησης της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.4326/2015, δεδομένου ότι δεν επικαλείται κανένα στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει ο κίνδυνος επανεμφάνισης γεγονότων βίας ούτε συνδέει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο τα γεγονότα αυτά με την ανάγκη λήψης του συγκεκριμένου επίδικου προληπτικού μέτρου,

(β) παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού επιβάλλει το αυστηρότερο δυνατό μέτρο, χωρίς να προκύπτει ότι αυτό είναι αναγκαίο και πρόσφορο, για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού

(γ) στηρίζεται στην διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.4326/2015, η οποία είναι ανίσχυρη επειδή παραβιάζει τους δεσμευτικούς κανόνες του διεθνούς αθλητικού δικαίου που κατοχυρώνουν την αυτοδιοίκηση και αυτονομία των εθνικών και διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here