Επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας

Επιχείρηση αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά είναι σε εξέλιξη για μεταφορά προσφύγων  από το λιμάνι του Πειραιά, με στόχο να εκκενωθεί οι Πύλες Ε2 και Ε3  ακόμη και εντός της ημέρας.

Ωστόσο παρά τις προσπάθειες των αρχών οι πρόσφυγες να αρνούνται να το εγκαταλείψουν. Μόνο 40 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν την Πέμπτη σε λεωφορεία και οδηγήθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στην Ημαθία.

Την Πέμπτη περίπου 700 άτομα, που δεν μπήκαν στα λεωφορεία, μεταφέρθηκαν από την πύλη Ε3 στην πύλη Ε1, προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα με την αναμενόμενη αυξημένη κίνηση εν όψει Πάσχα.

Η Πύλη Ε2

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη νέα προσπάθεια για να αδειάσει η πύλη Ε2.

Με ντουντούκα, οι πρόσφυγες καλούνται να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους για να μεταφερθούν οι Σύροι στο κέντρο φιλοξενίας Ημαθίας και οι Αφγανοί στη Μαλακάσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μήνυμα των αρχών προς τους πρόσφυγες αναφέρει: «Είναι καλό για εσάς να φύγετε ειρηνικά. Είναι υποχρεωτικό να φύγετε με τις σκηνές. Το λιμάνι του Πειραιά δεν είναι hot spot. Η προσωρινή διαμονή τελείωσε».

Στην πύλη Ε2 έχει σταθμεύσει εκ νέου λεωφορείο για να μεταφέρει πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας της Ημαθίας, αλλά προς το παρόν κανείς δεν έχει μπει σε αυτό.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο λιμάνι διακινείται σημείωμα στα αραβικά και τα φαρσί, το οποίο κατά άλλους καλεί τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο λιμάνι, ενώ κατά άλλες πηγές καλεί σε κινητοποίηση αύριο, Σάββατο, στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 4.668 άτομα συνολικά, εκ των οποίων 2.180 βρίσκονται στην πύλη Ε1, 1.000 στην πέτρινη αποθήκη και 1.485 στην πύλη Ε2. Σε όλη τη χώρα βρίσκονται 52.666 πρόσφυγες.

Το νέο κέντρο στον Σκαραμαγκά

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά που αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 3.000 άτομα θα λειτουργήσει πιθανότατα στο τέλος της άλλης εβδομάδας, ενώ 50 προκάτ οικίσκους για το συγκεκριμένο χώρο μετέφερε από τον Βόλο το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here