Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης για συμφωνία έως τις αρχές Μαίου

Προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης που προκαλούν «ανώνυμες» προκλητικές δηλώσεις  αξιωματούχων και επιστροφή σ’ ένα κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας,  ενόψει των κρίσιμων συνομιλιών που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, επιχειρούν τόσο η κυβέρνηση όσο και κύκλοι της Ευρωζώνης.

«Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

»Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αλλά και πηγές της Ευρωζώνης δήλωναν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα στο EuroWorking Group, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Συμπλήρωναν μάλιστα πως η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με δηλώσεις του στο Reuters, είχε εκφράσει την άποψη ότι είμαστε μακριά από συμφωνία και ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει το πολιτικό κόστος με κινήσεις υποχώρησης σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, έλληνας «ανώνυμος» αξιωματούχος δήλωνε πως «αν θέλουν αίμα στο σπαθί τους, εμείς δεν κάνουμε πίσω».

Μετά την επιχείρηση εξομάλυνσης της εμπόλεμης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί και η οποία φαίνεται να απέδωσε σε θεσμικό επίπεδο, συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη το Brussels Group, με στόχο την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα στην Αθήνα στις 5 το απόγευμα, συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας στις αρχές Μαΐου και δεν είναι απίθανο, σε μιά τέτοια περίπτωση, να υποβάλει η ελληνική πλευρά αίτημα για συνεδρίαση έκτακτου Eurogroup στις 4 Μαΐου. Στόχος είναι  να προλάβουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία θα αποφασισθεί εάν θα αυξηθεί το πλαφόν των έντοκων γραμματίων του Δημοσίου. Κάτι που έχει τεράστια σημασία καθώς θα μπορούσε να δώσει ανάσα στην χρηματοδοτική ασφυξία στην ποία έχει καταδικασθεί το τελευταίο διάστημα η χώρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here