Επιτροπή αλήθειας χρέους: Πορίσματα για τράπεζες-ασφαλιστικό, πολιτική αγωγή στη δίκη ΕΛΣΤΑΤ, οι επόμενες κινήσεις

Με τη σύνταξη δύο αναλυτικών πορισμάτων, ένα για το ρόλο των τραπεζών κι ένα για τα ασφαλιστικά ταμεία, με αναφορά και στα χρέη των ιδιωτών, συνεχίζει τις εργασίες της η Επιτροπή Αλήθειας του δημοσίου χρέους, που άλλαξε νομική μορφή και έχει μετατραπεί σε σωματείο. Ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, η επιτροπή θα παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ θα οργανώσει και δημόσιες ακροάσεις για να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με το χρέος και τα μνημόνια.

Σε συνέντευξη τύπου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου που είναι πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η Επιτροπή Αλήθειας που είχε συσταθεί από τη Βουλή επί δικής της προεδρίας είχε τεκμηριώσει τον παράνομο χαρακτήρα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Όπως είπε όμως, ύστερα από τις τελευταίες εκλογές η Επιτροπή διαλύθηκε και υπέστη «διωγμό και καταδίωξη» καθώς αφαιρέθηκαν τα πορίσματα από τη Βουλή, κλειδώθηκαν τα γραφεία της και κατασχέθηκαν τα αρχεία.

Εργο της Επιτροπής είναι τεκμηρίωση της παρανομίας ενός μεγάλου μέρους του χρέους και η διεκδίκηση της διαγραφής και μη αποπληρωμής του, τόνισε.

Η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα επεσήμανε: Στόχος μας είναι να εκθέσουμε τους μηχανισμούς που παράγουν κοινωνική δυστυχία. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Είμαστε μια τελείως ανεξάρτητη προσπάθεια, δεν λογοδοτούμε σε κανέναν πολιτικό προϊστάμενο και είμαστε ανοιχτοί σε όλους του πολιτικούς χώρους».

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων ανάμεσα και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα Νομικό Παρατηρητήριο για το θέμα. Στα επόμενα βήματα η σύνταξη της «Μαύρης Βίβλου» η οποία θα τεκμηριώνει την κατάλυση της Δημοκρατίας μέσω του χρέους και της χρεοκρατίας.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Χρέος ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, τόνισε από την πλευρά του: «Το μεγάλο πολιτικό σχέδιο είναι η άλωση των λαών και των εθνικών κρατών που διατηρούν ακόμα τη δύναμή τους, για να μπορέσει η παγκόσμια εξουσία να συγκεντρωθεί σε ένα χώρο ή ένα παγκόσμιο κράτος. Με το χρέος επιβάλουν ένα πολιτικό καθεστώς, διαλύουν τη μεσαία τάξη και καταλύουν τις εθνικές επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης. «Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει μια υπερεθνική δύναμη -είπε ο κ. Κασιμάτης-. Είναι μια δύναμη που φαίνεται αήτηττη αλλά δεν είναι, γιατί από κάτω υπάρχει ο λαός και η κοινωνία».

Ο οικονομολόγος Eric Toussaint, μέλος της επιτροπής και επιστημονικός υπεύθυνος της επιτροπής επέκρινε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι αρνείται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του χρέους και αποδέχεται απλές διευθετήσεις (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων) οι οποίες δεν θα προσφέρουν στη χώρα και θα έχουν ως αποτέλεσμα να συνεχίστεί η καταστροφή των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης, ταμίας της Επιτροπής, ανέφερε ότι εάν δεν γίνει διαγραφή του χρέους, αλλά απλή επαναδιευθέτηση, αυτή θα συνοδευτεί από ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα είναι σκληρότατο και θα δεσμεύει τη χώρα για πάρα πολλά χρόνια.

Ο οικονομολόγος Daniel Munevar είπε ότι η επιτροπή έχει τεκμηριώσει το γεγονός ότι τα προγράμματα διάσωσης είχαν στόχο την υποστήριξη άλλων συμφερόντων, κυρίως των τραπεζών και όχι του ελληνικού λαού, ενώ και οι διαπραγματεύσεις για το PSI έγιναν χωρίς συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο οικονομολόγος Patrick Saurin είπε ότι η επιτροπή λογιστικού ελέγχου που έχει συσταθεί στη Γαλλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 60% του γαλλικού χρέους είναι παράνομο και αποτελεί ένα εργαλείο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, οι οποίες δεν χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, αλλά μόνο τις μεγάλες εταιρείες.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Σταύρος Τομπάζος, από την Κύπρο, εξήγησε ότι μπορεί η Κύπρος να παρουσιάζεται ως ο «καλός μαθητής» όπου το πρόγραμμα πετυχαίνει  και βγαίνει από την κρίση, αλλά πρόκειται για ψέμα και υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια η ανεργία έχει πολλαπλασιαστεί, ενώ τα κέρδη των επιχειρήσεων διατηρούνται στα ίδια επίπεδα.

Ο Ισπανός Sergi Cutillias ανέφερε ότι η ελληνική επιτροπή αποτελεί έμπνευση για τους Ισπανούς και υπογράμμισε ότι στη σημερινή μεταβιομηχανική εποχή όπου η οικονομία κυριαρχείται από το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο θα πρέπει να θεσμοθετηθούν «δικαιώματα του δανειστή», κατ΄ αναλογία των εργασιακών δικαιωμάτων που θεσπίστηκαν στη βιομηχανική εποχή, δικαιώματα που μπορεί να βάλλονται ή να καταργούνται αλλά είναι αναγνωρισμένα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here