Επιστρέφουν στην Ειδομένη πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Β. ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

Στον καταυλισμό της Ειδομένης επιστρέφει μία ομάδα των προσφύγων που επιχείρησε την Δευτέρα να περάσει στην ΠΓΔΜ μέσω ενός χειμάρρου, παραπόταμου του Αξιού, περίπου 5-6 χιλιόμετρα μακριά από τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Οι πρόσφυγες αυτοί πέρασαν τη νύχτα, στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, ελπίζοντας ότι μόλις ξημερώσει θα μπορέσουν να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Από την απέναντι πλευρά είχαν αναπτυχθεί επίσης ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, εμποδίζοντας τους περίπου 1.000 πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα.
Μετά την εξέλιξη αυτή, οι πρόσφυγες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το χωριό Χαμηλό και επιστρέφουν από τον ίδιο δρόμο,  προς την Ειδομένη.

Επιστρέφονται όσοι πέρασαν τα σύνορα

Την Δευτέρα από τον καταυλισμό πάνω  1000 πρόσφυγες, παρασυρμένοι από φήμες και ανώνυμα φυλλάδια, περπάτησαν προς την ΠΓΔΜ με στόχο να περάσουν τα σύνορα από αφύλακτο σημείο, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή τους. Οσους κατάφεραν να περάσουν τους συνέλαβαν οι αρχές της ΠΓΔΜ και τους μετέφεραν στο τμήμα της Γευγελής.

Κυρίτσης: Αν γίνει αίτημα επανεισδοχής θα το εξετάσουμε

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφή τους στην Ελλάδα.
«Αν γίνει αίτημα επανεισδοχής θα το εξετάσουμε» είπε στο Mega ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης.

«Η απελπισία είναι κακός οδηγός» τόνισε ο κ. Κυρίτσης, υπογραμμίζοντας πως όποιος οργάνωσε τη μαζική έξοδο των προσφύγων «πρέπει να καταλάβει ότι αυτό ήταν ανεύθυνο», καθώς έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Από την αστυνομία της ΠΓΔΜ συνελήφθησαν δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και εθελοντές, οι οποίοι ακολουθούσαν τους πρόσφυγες σε αυτή τη διαδρομή. Από αυτούς οι 12 Έλληνες αφέθηκαν ελεύθεροι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here