Επιστρέφουν με το πάσο τους οι θεσμοί-Σκληρή γραμμή των δανειστων σε εργασιακά, νέα μέτρα

Με τους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέφουν κάποια στιγμή, εντός της εβδομάδας στην Αθήνα, ξεκινά ο πιο κρίσιμος γύρος της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 

Κρίσιμα θέματα-αγκάθια για την συμφωνία, παραμένουν τα εργασιακά και η απαίτηση του ΔΝΤ για λήψη νέων μέτρων ύψους 2,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά, εφόσον παραμείνουν στο 3.5% τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εκκρεμής παραμένει και η τοποθέτηση διοίκησης και την ενεργοποίηση του Υπερταμείου.

Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία δια του κ. Σόιμπλε, που θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν υποχωρεί στα πλεονάσματα και ακολουθεί τη γραμμή του Ταμείου, περί λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί νέα μέτρα και εξαίρεση της χώρας από το ευρωπαικό εργασιακό κεκτημένο.

Με δεδομένη την ασύμβατη θέση των δύο πλευρών, δύσκολα φαίνεται ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Η εξαγγελία παροχών του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους θεσμούς, καθώς δεν ήταν ενήμεροι γι αυτή τη πρωτοβουλία.

Η μοναδική λύση που διαφαίνεται ως πιθανή για την επίτευξη συμβιβασμού,είναι η θέσπιση ενός νέου κόφτη, που θα επεκτείνεται πέραν του 2018, οπότε και λήγει η ισχύς του υφιστάμενου και θα καλύπτει και την περίοδο 2019-2020.

Το υπαινίχθηκε άλλωστε στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. ωστόσο είναι άγνωστο τι είδους κόφτης θα επιβληθεί αυτή τη φορά, καθώς το ΔΝΤ επιμένει σε μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Οι απαιτήσεις των δανειστών μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ίσως οδηγήσουν τελικά στην αποτυχία τους, γεγονός που θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις και εκλογές.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here