Επιστρέφει η ΕΡΤ – σχόλια από τον γερμανικό τύπο

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αργά την Τρίτη το βράδυ. Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα το αίσθημα δικαίου και δήλωσε αισιόδοξος ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα.

Πριν την διαδικασία της ψηφοφορίας προηγήθηκε ομιλία της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε από τον κ. Παππά να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του αγώνα για την ΕΡΤ και για τις οικογένειές τους να υπάρξει πρόβλεψη «ως ελάχιστος φόρος τιμής, ως σύστοιχο και συνεπές με αυτό που κάνει η Πολιτεία για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στο καθήκον». Επιπλέον η ίδια, ζήτησε να υπάρξει ρύθμιση ώστε «η αποκατάσταση των ανθρώπων και των συλλογικοτήτων να είναι πλήρης και δίκαιη».

Ο υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα μελετηθούν οι προτάσεις της προέδρου της Βουλής.

H πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ, ήταν η χαριστική για την αντίστροφη πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης, «για την αποφασιστική διεκδίκηση εκ μέρους του ελληνικού λαού ανατροπής αυτού του συστήματος φαυλοκρατίας και διαπλοκής που καταδυνάστευε τον τόπο».

Επίσης ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για «τα μαθήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας και αταλάντευτης διεκδίκησης που έδωσαν». Ακόμη συνεχάρη τον κ. Παππά για το νομοσχέδιο το οποίο έφερε στη Βουλή, «χωρίς ίχνος ρεβανισμού».

Επιπλέον, αναφορές της προέδρου της Βουλής περί «περισσού θράσους» όσων «μιλούν για σύγκρουση συμφερόντων», πυροδότησε κύκλο σφοδρών αντεγκλήσεων ανάμεσα στην ίδια και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες έφτασαν και σε επίπεδο προσωπικών αναφορών.

Κεντρίζει τα βλέμματα του γερμανικού τύπου η ΕΡΤ.

Η Die Zeit έχει τίτλο «Η Ελλάδα αντέχει οικονομικά την επαναλειτουργία της κρατικής ΕΡΤ» και σημειώνει στο άρθρο της ότι πριν από δύο χρόνια ο κρατικός σταθμός είχε κλείσει με στόχο την περικοπή δαπανών. Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση εκπληρώνει μια από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ενώ, ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι: «Οι Έλληνες αποκτούν και πάλι κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα». Στο άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων το κόστος του νέου φορέα, που θα ανέρχεται στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ενώ γίνεται λόγος και για την επαναπρόσληψη 1.550 πρώην εργαζομένων της ΕΡΤ.

Η Handelsblatt, με τίτλο «Το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε την επαναλειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα», σημειώνει ότι η ΕΡΤ θα διαθέτει συνολικά περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους.

Τέλος, το Spiegel επισημαίνει ότι δίνεται στην ΕΡΤ μια δεύτερη ευκαιρία, μετά την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου για την επαναλειτουργία της.

To γερμανικό περιοδικό μνημονεύει στον ιστότοπό του την 11η Ιουνίου 2013, όταν οι οθόνες της ΕΡΤ μαύρισαν. «Από τη μία ημέρα στην άλλη η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Επρόκειτο για ένα δραματικό μέτρο με το οποίο η Ελλάδα επιθυμούσε να εκπληρώσει το αίτημα των πιστωτών της για περικοπές κρατικών δαπανών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το άρθρο κλείνει με τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ η κυβέρνησή του «κλείνει μια πληγή», αλλά και με μια αναφορά στο κόστος του νέου φορέα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here