Επικοινωνία Μπάιντεν με Αναστασιάδη και Ακιντζί ενόψει της έναρξης του νέου κύκλου συναντήσεων για την επίλυση του Κυπριακού

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε χθες Παρασκευή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΡΙΚ ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να υφίστανται εγγυήσεις σε λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν «άλλοι τρόποι ώστε να νιώθουν όλοι ασφαλείς».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ελπίδα του ότι «οι ηγέτες θα μπορέσουν να επιτύχουν περαιτέρω σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες πριν ταξιδέψουν για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως τα τέλη του 2016».

Πέρα από την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος ωστόσο σε χθεσινές του δηλώσεις, επέμεινε στην ανάγκη συνέχιεσης των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Η τηλεφωνικές επικοινωνίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ με τους δύο άνδρες έγινε ενόψει και της έναρξης του νέου κύκλου συναντήσεων των κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, αρχής γενομένης από την προσεχή Τρίτη 23 Αυγούστου, ενώ μέχρι και το τέλος του έτους έχουν προγραμματιστεί επτά συναντήσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Η πρώτη συνάντηση θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα, για να καθορισθεί η ημερήσια διάταξη των επόμενων συναντήσεων, τόνισε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα αφορά όλα τα κεφάλαια του Κυπριακού και τα σημεία στα οποία, είτε δεν υπήρξε μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση, είτε καταγράφηκαν διαφορές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here