Επανεξέταση συμφωνίας Βρετανίας και Κίνας για πυρηνικές εγκαταστάσεις – Ανησυχία Μέι για τους Βρετανούς υπηκόους που κρατόυνται στο Ιράν

Εξηγήσεις έδωσε εκπρόσωπος της Βρετανικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την απόφαση για την επανεξέταση της συμφωνίας με την Κίνα για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Αυτή η απόφαση αφορά ένα τεράστιο έργο υποδομής και είναι σωστό η νέα κυβέρνηση να το εξετάσει προσεκτικά (…) Συνεργαζόμαστε με την Κίνα σε μια ευρεία σειρά από τομείς, από την παγκόσμια οικονομία έως διεθνή θέματα, και θα εξακολουθήσουμε να επιδιώκουμε μια ισχυρή σχέση με την Κίνα».

Η νέα κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας έχει δεχθεί κριτική από την πλευρά του Πεκίνου, όπου καλείται η Βρετανία να μην κλείνει την πόρτα στις κινεζικές επενδύσεις, ενώ η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο καθώς η νέα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καθυστέρησε την υπογραφή του έργου, με την συγκεκριμένη επένδυση να ανέρχεται στο ποσό των 24 δισ. δολαρίων, με την κινεζική πλευρά να συνεισφέρει ένα σημαντικό μερίδιο, ως προς τη χρηματοδότηση του έργου.

Τους φόβους της για τις περιπτώσεις Βρετανών υπηκόων που τελούν υπό κράτηση στο Ιράν εξέφρασε η Τερέζα Μέι στον Χασάν Ροχανί

Τις ανησυχίες της γνωστοποίησε σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προς τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, σχετικά με αρκετές περιπτώσεις κρατουμένων με Βρετανική υπηκοότητα στο Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ιδίως, η πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου εκφράζει την ανησυχία της για την περίπτωση της 37χρονης Ιρανοβρετανής, Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, η οποία κρατείται από τις 3 Απριλίου, με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος», ωστόσο ο σύζηγος της κρατούμενης, Ρίτσαρντ Ράτκλιφ ισχυρίζεται πως οι κατηγορίες που αποδίδονται στην 37χρονη είναι αβάσιμες.

Συγκεκριμένα, η Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ, η οποία εργάζεται για λογαριασμό του Thomson Reuters Foundation, κατηγορείται ότι «ήταν μέλος ξένων εταιρειών και ιδρυμάτων που στόχευαν στην προετοιμασία και εκτέλεση σχεδίων (…) με σκοπό την ανατροπή του ιερού καθεστώτος της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου της Τερέζα Μέι, επισημαίνεται ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός «εξέφρασε τις ανησυχίες της για έναν αριθμό (…) υποθέσεων προσώπων με διπλή υπηκοότητα, ανάμεσα τους αυτή της κας Ζαγκαρί-Ράτκλιφ και τόνισε την σημασία που έχει η διευθέτηση αυτών των υποθέσεων καθώς εργαζόμαστε να ενισχύσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις», κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε η Μέι με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ροχανί.

Ακόμη, στην τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στο ζήτημα της συμφωνίας της ομάδας 5+1 με την Τεχεράνη, σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς επίσης και στη σύσφιξη της τραπεζικής συνεργασίας του Ιράν με το Ην. Βασίλειο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here