Επανακατοικήσεις. Δείτε το σπίτι σας «αλλιώς»

Tης ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www. mikrocosmos.gr

 

Η αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη είναι μέλος μιας ομάδας που θα προσφέρει εθελοντικά συμβουλές και ιδέες για το πώς μπορεί κανείς να αναδιαμορφώσει τον χώρο του σπιτιού ή του διαμερίσματός του ανάλογα τις ανάγκες του και το πορτοφόλι του. Πρώτος που δέχτηκε να δοκιμάσει τις αλλαγές ο Κώστας…

Τι είναι το project Επανακατοικήσεις;

To project αυτό γίνεται από μια ομάδα αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων τοπίου και κοινωνικών επιστημόνων και αφορά μια προσπάθεια να ξαναδούμε το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε καλύτερα στη σύγχρονη Αθήνα. Επειδή πιστεύουμε ότι ο τρόπος ζωής μας επηρεάζεται πολύ από το πώς είναι διαμορφωμένο το σπίτι μας, η ομάδα μας θα προσφέρει εθελοντικά συμβουλές και ιδέες για το πώς μπορεί κανείς να αναδιαμορφώσει τον χώρο του σπιτιού ή του διαμερίσματός του. Την Τετάρτη λοιπόν και την Πέμπτη 20 και 21 Μαΐου η ομάδα μας θα βρίσκεται στην Διπλάρειο Σχολή, στην Πλατεία Θεάτρου για να συναντηθεί με ανθρώπους που θα ήθελαν να συζητήσουν μαζί μας και να σκεφτούμε λύσεις για το πώς θα μπορούσε να αλλάξει το σπίτι και μαζί ο τρόπος ζωής μας σε αυτό.

Προσφέρετε εύκολες ιδέες για να αλλάξουμε το σπίτι μας, το περιβάλλον μας; Οι αλλαγές αυτές θα είναι προσιτές οικονομικά;

Ένα από τα πιο ισχυρά στερεότυπα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι το “ωραίο” σπίτι είναι το μεγάλο, το ακριβό, το πολυτελές σπίτι. Αυτό όμως δεν ισχύει. Όμορφο σπίτι είναι το σωστά και έξυπνα σχεδιασμένο σπίτι, είναι το σπίτι που ανταποκρίνεται στις δικές μας, εξατομικευμένες ανάγκες και που αποκλίνει από ένα σωρό συμβάσεις τις συχνά αναπαράγουμε ασυνείδητα με αποτέλεσμα να ζούμε σε ένα χώρο που δεν μας εκφράζει και άρα δεν μας ικανοποιεί. Εμείς λοιπόν θα προσφέρουμε λύσεις οι οποίες ανατρέπουν τέτοιες συμβάσεις! Άρα θα συζητήσουμε για ιδέες που μπορεί να είναι εντελώς χωρίς κόστος, πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς ακόμα και μόνος του. Από την άλλη μπορεί κάποιος να θέλει να ακούσει το πώς το σπίτι του θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά, ακόμα και αν κάτι τέτοιο απαιτεί χρήματα. Επομένως οι λύσεις που θα προτείνουμε θα εξαρτώνται από τα δεδομένα που θα μας δώσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Τι προτάσεις σας θα τις κάνετε επί τόπου; Θα επισκέπτεστε το σπίτι του ενδιαφερόμενου και θα του δίνετε λύσεις;

Σε αυτή τη φάση θα μιλήσουμε με τους ενδιαφερόμενους πάνω στις φωτογραφίες ή τα σχέδια που θα έχουν φέρει μαζί τους. Η κουβέντα μας μπορεί να διαρκεί από ένα τέταρτο μέχρι μία ώρα και σε αυτό το χρονικό διάστημα θα προτείνουμε ιδέες και λύσεις που υπό μία έννοια θα επιτρέψουν στον κάθε κάτοικο να ξεφύγει από το συνηθισμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο σκέφτεται το σπίτι του και να το δει “αλλιώς”.

Σκοπός της δράσης σας ποιος είναι; Σε ποιους απευθύνεται;

Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους Αθηναίους να καταλάβουν ότι ο χώρος της κατοικίας τους είναι πάρα πολύ σημαντικός και διαμορφώνει τη ζωή τους σε πραγματικό αλλά και σε ασυνείδητο επίπεδο. Μετά από τις συζητήσεις μας πιστεύουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι θα αρχίσουν να βλέπουν τα σπίτια τους με μια άλλη, πιο δημιουργική ματιά.

Τα σπίτια θα πρέπει να είναι στο κέντρο της Αθήνας; Μέχρι πόσα σπίτια μπορείτε να «μεταλλάξετε»;
Όχι τα σπίτι μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε. Μέσα σε εκείνο το διήμερο μπορούμε να συζητήσουμε με 50 τουλάχιστον ανθρώπους και να τους προσφέρουμε μια νέα οπτική για το πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τον χώρο τους.

Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός στο να σας ανοίξει το σπίτι του;

Νομίζω ότι είναι. Οι Έλληνες βαθιά μέσα μας πιστεύουμε ότι το σπίτι μας είναι το οχυρό μας και ότι όποιος άλλος εκτός από εμάς, την οικογένειά μας και τους πολύ κοντινούς φίλους είναι στην πραγματικότητα ένας “εισβολέας”. Εμείς για να ανατρέψουμε αυτό το σκεπτικό, ζητήσαμε από έναν φίλο μας, τον Κώστα, να μας αφήσει να μετακομίσουμε το σπίτι του για αυτό το διήμερο μέσα στην Διπλάρειο Σχολή. Στο μετακομισμένο λοιπόν σπίτι του Κώστα θα δεχόμαστε τους επισκέπτες μας! Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να πούμε, ότι όπως ο Κώστας “άνοιξε” το σπίτι του σε αυτή τη δημόσια δράση έτσι και εσείς “ανοίξτε” τα σπίτια σας, συζητήστε τα μαζί μας, επαναθεωρείστε τα για να φτιάξουμε κάποια στιγμή μια άλλη συνθήκη ζωής μέσα στην πόλη μας.


Τι δείχνει ο προσωπικός χώρος για τον άνθρωπο που τον κατοικεί;

Συχνά νομίζουμε ότι ο χώρος του σπιτιού δείχνει την προσωπικότητα αυτού που το κατοικεί. Μακάρι να ήταν έτσι. Δεν είναι όμως. Στην πραγματικότητα τα σπίτια τις περισσότερες φορές δείχνουν απλώς τις πολιτισμικές σταθερές μέσα στις οποίες ζούμε και τις οποίες δεν έχουμε ποτέ διανοηθεί να αμφισβητήσουμε. Το χρώμα που βάζουμε σε ένα τοίχο, ή το διακοσμητικούλι που ακουμπάμε σε ένα τραπέζι είναι τόσο μικρά πράγματα…μας ξεγελάνε νομίζοντας ότι εκφράζουμε μέσα από αυτά τον Εαυτό μας.
Η ουσία δεν βρίσκεται στο περιβόητο décor. Η ουσία βρίσκεται στις χωρικές δομές. Ξέρετε ότι πολλοί κάτοικοι ενώ έχουν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τη φύση, ενώ είναι ιδιαίτερα ανοιχτοί άνθρωποι μένουν σε σπίτια που ως δομές είναι περίκλειστα, έχουν περιορισμένα ανοίγματα, μικρά δωμάτια, είναι αποκομμένα από το φυσικό περιβάλλον; Τα σπίτια λοιπόν αυτά δείχνουν ότι οι κάτοικοί τους δεν έχουν καταφέρει να υπερβούν μια σειρά από κοινωνικές σταθερές και δεν έχουν εκφράσει την προσωπικότητά τους στο σπίτι τους. Εμείς λέμε να βάλουμε ένα λιθαράκι προς την ανατροπή ενός τέτοιου καθεστώτος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here