Επίθεση ISIS κατά Κούρδων του YPG στη στρατηγική πόλη Τελ Αμπιάντ

Η ISIS -οι επιθέσεις εναντίον της οποία έχουν εξαιρεθεί από την εκεχειρία που τηρείται στη Συρία, από το πρωί του Σαββάτου, βρήκε ευκαιρία να αντεπιτεθεί και να επιχειρήσει διεύρυνση της ζώνης επιρροής της. Σύμφωνα με οργανώσεις που παρακολουθούν την περιοχή, η ISIS εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κουρδικής YPG στη βόρεια Συρία, με στόχο την κατάληψη του Τελ Αμπιάντ, μια στρατηγικής σημασίας κωμόπολη στα σύνορα με την Τουρκία, από την οποία είχαν εκδιωχθεί τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με την οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, η οποία συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος, η ISIS ξεκίνησε το Σάββατο επίθεση για την κατάληψη του Τελ Αμπιάντ.

Οι πληροφορίες μιλούν για περίπου 60 νεκρούς , με τα δύο τρίτα να είναι μέλη της ISISΣύμφωνα με την οργάνωση, ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ προχώρησε σε δέκα αεροπορικά πλήγματα εναντίον της ISIS κατά την επίθεση στο Τελ Αμπιάντ.

Η σημασία του Τελ Απμιάντ

Οι Κουρδικές δυνάμεις YPG είχαν καταλάβει το Τελ Αμπιάντ τον Ιούνιο του 2015 μετά τη νίκη τους στο Κομπάνι. Η κατάληψη αυτή θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει μέχρι στιγμής υποστεί στη Συρία δέχθηκε το Ισλαμικό Κράτος.

Το Τελ Αμπιάντ ανήκει κατά το ήμισυ στη Συρία και κατά το ήμισυ στην Τουρκία, όπου ονομάζεται Ακτσάκαλε. Με την κατάληψή του, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των «Μονάδων Λαϊκής Προστασίας» (YPG) κατάφεραν να διακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ράκα, οιονεί «πρωτεύουσας» του αυτοανακηρυχθέντος χαλιφάτου στη Συρία, σε απόσταση περίπου 80 χλμ. από το Τελ Αμπιάντ. Τότε, οι τζιχαντιστές που διέφυγαν από την κωμόπολη αναδιπλώθηκαν στη Ράκα.

Η πτώση του Τελ Αμπιάντ προκάλεσε ενθουσιασμό στους Κούρδους και ικανοποίηση στη Δύση, αλλά ανησύχησε την Αγκυρα. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο δημιουργίας ντε φάκτο κουρδικού κρατίδιου στη βόρεια Συρία, δίπλα από τα τουρκικά σύνορα, το οποίο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αλυτρωτικές βλέψεις των Κούρδων της Τουρκίας. Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πολιτοφυλακή YPG και το πολιτικό κόμμα από το οποίο προέρχεται, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), ως «τρομοκρατικές» οργανώσεις, συριακά παρακλάδια του εκτός νόμου PKK, ένοπλης οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας υπό τον φυλακισμένο ηγέτη της Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Γι αυτό και βομβαρδίζε το τελευταίο καιρό τις δυνάεις τους βόρεια από το Χαλέπι, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here