Επίθεση Μητσοτάκη σε κυβέρνηση για προσφυγικό

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ)

Κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συγκροτημένο, συνολικό σχέδιο για τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας και δυστυχώς, η συνολική αντίδραση της ΕΕ ήταν και παραμένει ελλιπής, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε την εφαρμογή της αρχής του αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπως και την παροχή αρμοδιοτήτων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στις τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές κάνουν το μέγιστο δυνατό να ανταποκριθούν στο πρόβλημα, «όμως όπως επισήμανε ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχουν τα εργαλεία, αρμοδιότητες και κονδύλια για να ανταποκριθούν. Δεν είναι μόνο οικονομική η συνδρομή, αλλά και τεχνογνωσίας και σε θέματα διαχείρισης, που δεν υπάρχει. Οι τοπικές αρχές δεν έχουν τη στήριξη της οργανωμένης Πολιτείας. Στην επάρκεια υπάρχει έλλειμμα και παρά τις προσπάθειες της ΝΔ να βοηθήσουμε την κυβέρνηση, δεν πήγαν καλύτερα τα πράγματα».

Τζιτζικώστας: Κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ ανάλογα με τον πληθυσμό

Να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο κατανομής προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με τον πληθυσμό και να δοθεί στις περιφέρειες των ευρωπαϊκών χωρών απευθείας πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους, ζήτησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ομάδας του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε έπειτα από δικό του αίτημα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι θα πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί στη βάση των αρχών της κοινής ευθύνης και της αλληλεγγύης.

Παρουσιάζοντας τους πυλώνες, στους οποίους θα πρέπει να στηριχτεί η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αναφέρθηκε στην εμπέδωση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των κοινοτήτων προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής, τη διασφάλιση των αρχών της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, την προστασία και διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν, τον διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες που διώκονται και προέρχονται από περιοχές με πόλεμο ή φυσικές καταστροφές.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι μηδενική η ανοχή και αποφασιστική η αντιμετώπιση όλων των παράνομων δραστηριοτήτων.

Πρόσθεσε, δε, ότι είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για τον συντονισμό και την αντιμετώπιση μεμονωμένων ή οργανωμένων πυρήνων τρομοκρατών.

Σνάιντερ: Αν δεν υπήρχε η ΕΕ, θα έπρεπε να την εφεύρουμε

Τη θέση ότι αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να την εφεύρουμε, γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του ζητήματα όπως το Προσφυγικό, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, Μάικλ Σνάιντερ (Michael Schneider).

Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό της παράταξής του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό και πρόσθεσε:

«Το ΕΛΚ προβληματίζεται για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Μας απασχολεί να προτείνουμε λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν, κάτι που δεν κάνουν άλλα κόμματα. Θα ακούσουμε τους εμπειρογνώμονες. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο. Θα συζητήσουμε μαζί τους για το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Επιπλέον, επισήμανε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες-μέλη φαίνεται να επικρατεί η εντύπωση ότι πέρσι ξεκίνησε η μεταναστευτική κρίση, επειδή τότε δέχτηκαν οι χώρες αυτές ανθρώπους στο έδαφός τους.

Ωστόσο, ανέφερε ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Κύπρος αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια το πρόβλημα και ειδοποιούσαν την Ευρώπη ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τα πράγματα χειροτερεύουν.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο κ. Σνάιντερ τόνισε ότι «το πρόβλημα αυτό επηρεάζει το σύνολο της ΕΕ, γιατί πλέον υπάρχουν πρόσφυγες σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here