Ερντογάν κατά ΗΠΑ για την προσέγγιση με τους Κούρδους της Συρίας

Η προσέγγισή των ΗΠΑ με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, στο πλαίσιο της συμμαχίας για την αντιμετώπιση του ISIS και η δήλωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ ότι δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το Κουρδικό κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης(PYD) και τις ένοπλες δυνάμεις του(ΥPG), που απελευθέρωσαν το Κομπάνι, έχει εξοργίσει την Αγκυρα, η οποία διαβλέπει κινήσεις για δημιουργία Κουρδικού κράτους στο υπογάστριό της.

Για το λόγο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε τη διπλωματία και εξαπέλυσε ευθεία φραστική επίθεση κατά των ΗΠΑ για την στάση τους αυτή.

Μιλώντας στην Αγκυρα κατά τη συνάντησή του με έπαρχους της χώρας, ο κ. Ερντογάν έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του ΡΚΚ και του PYD. «Εμείς λέμε στην Αμερική πως «αυτοί είναι τρομοκρατική οργάνωση» και οι αμερικανοί γυρίζουν και μας απαντούν: «όχι, εμείς δεν τους θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση»» είπε σε ύφος που μάλλον δεν θύμιζε προεδρική ομιλία.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τον πάγιο ισχυρισμό της χώρας του ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης είναι τρομοκρατική οργάνωση ταυτιζόμενη με το ΡΚΚ των κούρδων ανταρτών στην Τουρκία.

«Ω Αμερική!» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του: «Πόσες φορές σας το είπα. Είστε μαζί μας ή με αυτούς τους τρομοκράτες του PYD και του YPG (σ.σ. το ένοπλο τμήμα)»;

«Ω Αμερική!», συνέχισε, «δεν μπορείτε να μας υποχρεώσετε να αναγνωρίσουμε ούτε το ΡΚΚ, ούτε το PYD, ούτε το YPG».

«Εμείς όλους αυτούς τους ξέρουμε καλά. Ξέρουμε και το Ισλαμικό Κράτος. Εσείς όμως δεν τους μάθατε ποτέ μέχρι σήμερα. Και επειδή ακριβώς δεν τους ξέρετε το αίμα κυλάει στην περιοχή» είπε μεταξύ άλλων για να καταλήξει: «Τι είδους συνεργασία είναι αυτή; Δεν υπάρχει εξήγηση».

Την Τρίτη η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών για να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ως τρομοκρατική οργάνωση του κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), το πολιτικό σκέλος των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρο το βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Μπαράκ Ομπάμα, Μπρετ Μακ Γκουρκ, στο Κομπάνι, πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει και πάλι τις προηγούμενες ημέρες πως «οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν το PYD ή την Τουρκία» θέτοντας το δίλημμα «είμαι εγώ ο εταίρος σας ή οι τρομοκράτες του Κομπάνι;»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, απάντησε ότι αν και οι Τούρκοι είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον «θεωρεί σημαντικό το PYD στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας συμμαχίας κατά του ISIS». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναγνωρίζουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here