Επένδυση 1 δις ευρώ της ΕΕ στις κβαντικές τεχνολογίες

Ενα νέο πρότζεκτ με στόχο «να φέρει την Ευρώπη στην εμπροσθοφυλακή της δεύτερης κβαντικής επανάστασης», προωθεί η ΕΕ και το πριμοδοτεί με 1 δις ευρώ. Η επένδυση γίνεται στις κβαντικές τεχνολογίες,όπως είναι η κβαντική κρυπτογράφηση, τα ατομικά ρολόγια και οι κβαντικούς υπολογιστές.

Το πρότζεκτ «θα φέρνοντας ριζοσπαστικές εξελίξεις στην επιστήμη, τη βιομηχανία και την κοινωνία την επόμενη δεκαετία» δήλωσε στο περιοδικό Science εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ως πρώτη κβαντική επανάσταση νοείται η ανακάλυψη των νόμων της κβαντομηχανικής και η εφεύρεση του λέιζερ και του τρανζίστορ, μεταξύ άλλων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει πιθανώς «σημαντικό ρόλο» στη χρηματοδότηση της προσπάθειας αν και θα υπάρχουν και άλλες πηγές, ανέφερε στο Nature ο Τομάσο Καλάρκο του Πανεπιστημίου της Ουλμ της Γερμανίας, μέλος της συντακτικής ομάδας ενός Κβαντικού Μανιφέστο.

Το προηγούμενο ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τις κβαντικές τεχνολογίες  αφορούσε την ενιαία ψηφιακή αγορά της ΕΕ, τη μελέτη του εγκεφάλου και την αξιοποίηση του γραφενίου, μια μορφή του άνθρακα με πολλά υποσχόμενες ιδιότητες.

Το πρόγραμμα για τον εγκέφαλο είχε πάντως δεχθεί σφοδρές επικρίσεις όσον αφορά τους στόχους και τη δομή του και χρειάστηκε να ανασχεδιαστεί μετά την απειλή εκατοντάδων νευροεπιστημόνων ότι θα το μποϊκοτάρουν.

Μια προηγούμενη ερευνητική πρωτοβουλία για τις κβαντικές τεχνολογίες είχε εξάλλου απορριφθεί το 2013.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες επενδύουν πολλά στην κβαντική καινοτομία. Google και NASA πειραματίζονται ήδη με κβαντικούς υπολογιστές, ενώ η Κίνα πλησιάζει στην ολοκλήρωση μιας σύνδεσης μήκους 2.000 χιλιομέτρων που θα προσφέρει κβαντική κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες Πεκίνου-Σαγκάης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here