Εξωθεσμικά σενάρια Σαμαρά, με στόχο την προσωπική του «επαναφορά»

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(K. MΠΑΛΤΑΣ)

Στη πρόκληση πολιτικής αναταραχής, που μπορεί να οδηγήσει στην ανατροπή της κυβέρνησης με εξωθεσμικό τρόπο, ποντάρει η ηγεσία της ΝΔ, με αφορμή το ενδεχόμενο μιας επικείμενης συμφωνίας. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούν ότι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας, εάν τελικά επιτευχθεί, μπορεί να αποδειχθούν καταλυτικές και να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες πολιτικές εξελίξεις.

Με το τρόπο αυτό η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ, αποδεικνύει ότι την ενδιαφέρει πρωτίστως η «μνημονιακή δικαίωση» του κ. Σαμαρά και πολύ λιγότερο η διάσωση της χώρας.  Είναι μια κατ’εξοχήν ανεύθυνη πολιτική στάση, η οποία αδιαφορεί για την τύχη της κοινωνίας, την οποία επί πέντε χρόνια σφυροκόπησαν οι μνημονιακές πολιτικές της άγριας λιτότητας. Για να ευοδωθεί αυτή η τακτική, προυποθέτει την ενεργοποίηση εξωθεσμικών διαδικασιών, όπως η δημιουργία κυβερνητικών υβριδίων «εθνικής εμβέλειας», οι οποίες πλήττουν καίρια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και αναιρούν τη λαική κυριαρχία.

Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, χωρίς τον Τσίπρα προτείνει ο Σαμαράς

Τα σχέδια αυτά των εξωθεσμικών κύκλων, που στόχο έχουν την πτώση της νόμιμης κυβέρνησης με νομότυπους φαινομενικά, αλλά αντιδημοκρατικούς ουσιαστικά, τρόπους , επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.

Αφορμή της πρότασης είναι μια ενδεχόμενη απώλεια δεδηλωμένης στην ψηφοφορία επί πιθανής συμφωνίας. Ο πρώην πρωθυπουργός, ρωτήθηκε εάν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα, αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

«Δική μου επιδίωξη δε είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα, γιατί δεν το αντέχει η χώρα. Κι αν απολεσθεί η δεδηλωμένη, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ. Τσίπρας, με όσους δικούς του συμφωνούν, να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη, με τη βοήθεια τη δική μας», υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς

Ο κ. Σαμαράς δεν ξορκίζει την περίπτωση των εκλογών γιατί δεν τις αντ΄χει ο τόπος, αλλά γιατί δεν τις αντέχει ο ίδιος. Γνωρίζει πολύ καλά ότι σε αυτή τη περίπτωση, με δεδομένη την δημοσκοπική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο, προσωπικά του Αλ. Τσίπρα, τα όνειρα της πολιτικής παλινόρθωσης του, θα μείνουν «καλοκαιρινά» και ο ίδιος θα οδηγηθεί, μετά από μιά δεύτερη μεγάλη ήττα, στην οριστική αποστρατεία.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη, πρόσφατη εκδοχή της ουσιαστικής αντίφασης που διέπει την μετεκλογική στρατηγική της Ν.Δ, η οποία βρίσκεται στην πολύ δύσκολη και άβολη θέση, από τη μία να υπερασπίζεται την μνημονιακή πολιτική της και να ταυτίζεται με τους δανειστές και από την άλλη, να επενδύει μονόπλευρα, πάνω στην  αποτυχία της διαπραγμάτευσης καθώς είναι η μόνη εκδοχή από την οποία εκτιμά ότι θα μπορούσε να προσδοκά μικρο-κομματικά οφέλη.

Με την μικροπολιτική αυτή στρατηγική της σημερινής ηγεσίας, διαφωνούν άλλωστε αρκετά ιστορικά στελέχη της παράταξης που ζητούν πιο υπεύθυνη στάση.

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δίνουν σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, ο κ. Σαμαράς εκφράζει τους μύχιους πόθους του. Ζητά κυβέρνηση με δοτό πρωθυπουργό προκειμένου να υπογράψει και να εφαρμόσει ό, τι ζητούν οι δανειστές. Άραγε αυτές τις σκέψεις τις κρατά για τον εαυτό του ή τις μοιράζεται με ευρωπαίους αξιωματούχους;», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here