Πέντε δικαστικές ενώσεις στο ΣτΕ κατά της ηλεκτρονικής υποβολής πόθεν έσχες

Την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί η υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις πόθεν έσχες ζητούν πέντε δικαστικές Ενώσεις με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ζητούν να παγώσει η σχετική απόφαση  των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών μέχρι η Ολομέλεια του ΣτΕ να κρίνει οριστικά το θέμα. 
              
Την προσφυγή κατέθεσαν η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του  Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
       
Οι δικαστικές Ενώσεις υποστηρίζουν ότι από την υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες με ηλεκτρονικό τρόπο θα υποστούν βλάβη ανεπανόρθωτη, αν δεν «παγώσει» άμεσα η επίμαχη υπουργική απόφαση, καθώς θα αναγκαστούν να διαβιβάσουν απόρρητα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, εξόχως σημαντικά στοιχεία της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, σε μια επιτροπή η οποία απαρτίζεται από πρόσωπα που δεν πληρούν τα επιβεβλημένα  -λόγω της ιδιότητας των δικαστικών λειτουργών-  εχέγγυα προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Η δε επιτροπή  που θα ελέγξει τις δηλώσεις πόθεν έσχες έχει συγκροτηθεί κατά τρόπο αντισυνταγματικό, σημειώνουν οι 5 Ενώσεις.
             
Ακόμη, αναφέρουν ότι με την  ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων   περιουσιακής κατάστασης δεν διασφαλίζεται η προστασία των δικαστικών λειτουργών από τον κίνδυνο διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων τους όπως  είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδίων και των μελών των οικογενειών τους, των περιουσιακών τους στοιχείων, κ.λπ.
             
Ο κίνδυνος αυτός (διαρροών) είναι πολύ μεγαλύτερος, σημειώνουν οι δικαστές, καθώς για πρώτη φορά δημιουργούνται ηλεκτρονικά αρχεία που περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία του συνόλου των δικαστικών λειτουργών.
                              
Η αίτηση ακύρωσης προσδιορίστηκε να συζητηθεί   στις 13 Ιανουαρίου 2017.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here