Ενδιαφέρον ψυχολογικό προφίλ οργίλων ψηφοφόρων και τάση για αποχή δειχνει δημοσκόπηση της Pro Rata

Μια κατ αρχήν ενδιαφέρουσα δημοσκοπηση παρουσιάζει η Εφημερίδα των Συντακτών απο την εταιρεία Pro Rata που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ρεύμα προς την αποχή και ότι οι Ελληνες διακατέχονται κυρίως από οργή και αγωνία, με τους αισιόδοξους να εκπροσωπούνται πλεον στο μόλις  12% των ερωτηθέντων

Εντούτοις γεννάται κάποιος σκεπτικισμός γιατί από όλους τους ερωτηθέντες το 83% δηλώνει ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισε, ενώ το ποσοστό της αποχής είχε φτάσει το 45% τον Σεπτέμβρη του 2016. Οπότε ή οι ερωτηθέντες δεν ήταν ειλικρινείς στις απαντήσεις τους ή κατά σύμπτωση όσοι απάντησαν έτυχε να μην απόσχουν τον περασμένο Σεπτέμβρη. Επειδή το τυχαίο είναι δύσκολο, μάλλον ισχύει η τρίτη εκδοχή, ότι δηλαδή οι περισσότεροι από όσους απάντησαν στην τηλεφωνική δημοσκόπηση ήταν πιο θετικά διακείμενοι στην όλη ιδέα και όντως δεν απείχαν στις προηγουμενες εκλογές, ενώ όσοι είχαν ήδη απογοητευθεί από τον περσινό Σεπτέμβρη και απείχαν στις εκλογές, ήταν εξαρχής αρνητικοί και με την ιδέα της δημοσκόπησης οπότε αρνήθηκαν και να συμμετάσχουν -κατά συνέπεια «έλειπαν» ως ποσοστό από την δημοσκόπηση

Το ανησυχητικό είναι αν έλειπαν αυτοί και αν η τρέχουσα έρευνα δείχνει τάση για αποχή, τότε λογικά στις επόμενες εκλογές η αποχή θα εκτιναχθεί στα ύψη

Η δημοσκοπηση έχει δύο σκέλη (το δεύτερο θα δημοσιευθεί αύριο από την εφημερίδα). Το πρώτο σκέλος επικεντρώνεται στο ψυχολογικό σκέλος και στα συναισθήματα των ερωτηθέντων.

Το ισχυρότερο στατιστικά συναισθημα που κυριαρχεί είναι ο  θυμός (42%), ακολουθούν η αγωνία (25%) και ο φόβος (16%), ενώ η ελπίδα  έρχεται τελευταία αλλά όπως φαίνεται από το  12%, ποτέ δεν πεθαίνει

Συγκεκριμένα το ερωτηματολογιο ανάφερε  αγωνία για το σήμερα (25%)φόβο για το αύριο (16%). Το  5% δηλώνει ότι δεν νιώθει «τίποτα από αυτά».

Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 83% δήλωσαν ότι είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, το 6% ότι δεν ψήφισε λόγω ανωτέρας βίας, το 6% ότι δεν ήθελε να ψηφίσει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, το 3% ότι έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς, το 1% ότι δεν είχε δικαίωμα ψήφου και το 1% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».

Ως προς το υποκειμενικό αίσθημα συμμετοχής, το 50% δηλώνει ότι θεωρεί ότι έχει τις ικανότητες να συμμετέχει στην πολιτική, το 85% αισθάνεται ότι κατανοεί καλά τα πολιτικά ζητήματα της χώρας, το 73% εκτιμά ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα, το 71% λέει ότι αυτοί που κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματά των πολιτών, ενώ ο ένας στους τρεις δηλώνει ότι τον εκφράζει η φράση  «άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση».

 

Από τους δυνητικούς ψηφοφόρους των  δύο μεγάλων κομμάτων:

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως φόβο, το 34% θα ψήφιζε Ν.Δ και το 12% ΣΥΡΙΖΑ

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως αγωνία, το 28% Ν.Δ. και το 26% ΣΥΡΙΖΑ

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως θυμό, το 31% Ν.Δ. και το 7% ΣΥΡΙΖΑ

● Απ’ όσους νιώθουν κυρίως ελπίδα, το 51% ΣΥΡΙΖΑ και το 16% Ν

 

Ως προς το πώς προσλαμβάνουν τη δική τους συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, το 49% συμφωνεί απολύτως με τη φράση «θεωρώ ότι έχω τις ικανότητες για να συμμετέχω στην πολιτική», ενώ το 39% δεν θεωρεί ότι τις έχει. Το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί με την προηγουμενη φράση και το 1% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 57% διαφωνεί με την άποψη ότι «άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση», ενώ ο ένας στους τρεις (32%) συμφωνεί, εκφράζοντας ένα αίσθημα ματαιότητας ως προς την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής στα κοινά.

Το 73% πιστεύει ότι «οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για το συμφέρον της κοινωνίας», με το 9% να διαφωνεί ως προς αυτό και το 17% να λέει πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Επίσης επτά στους δέκα (71%) εκτιμά πως «αυτοί που κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα που έχουν άνθρωποι σαν εμένα», ενώ το 14% διαφωνεί προς αυτό Το 14% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Η ΜΕΛΛΟΥΣΑ ΑΠΟΧΗ

Στο ερώτημα εάν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε γίνουν αυτές, το 78% απαντά «ναι», το 4% «ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορώ», το 9% ότι δεν θέλει να ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές, το 5% «όχι, επειδή έχω πάψει να ψηφίζω γενικώς» και το 4% «δεν ξέρω/δεν απαντώ»

Από εκείνους που θεωρούν ότι έχουν τις ικανότητες  να συμμετέχουν στην πολιτική, μόνο ο ένας στους δύο (53%) δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Από αυτούς που δηλώνουτν ότι δεν θα ψηφίσουν (πάντα από τη συγκεκριμένη μερίδα των «πολιτικά ικανών») το 22% λέει ότι δεν θα προσέλθει επειδή έχει πάψει να ψηφίζει γενικά, αλλά οι υπόλοιποι ότι δεν θα ψηφίσουν ειδικά σε αυτές,

Απ’ όσους αισθάνονται ότι «δεν έχουν λόγο σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση», μόνο το 30% λέει ότι θα πάει στις κάλπες, ενώ το 49% δηλώνει ότι δεν θέλει να ψηφίσει και το 32% δεν θα προσέλθει γιατί έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here