Ενα μπουκάλι κρασί προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ιράν

Πιστός στο αυστηρό πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε τελικά, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αρνήθηκε να «υποκύψει» στην απαίτηση του  Ιρανού προέδρου, Χασάν Ροχανί να μην σερβιριστεί κρασί στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί επίσημο γεύμα που είχε προγραμματισθεί μεταξύ των δύο ηγετών. 

Οι αρχές της Γαλλίας τόνισαν ότι το συγκεκριμένο αίτημα παραβίαζε τις γαλλικές αξίες και πρότειναν η συνάντηση των δύο ηγετών να λάβει χώρα το πρωί, ώστε το γεύμα να μην περιέχει αλκοόλ. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε, καθώς ένα επίσημο πρωινό γεύμα θεωρήθηκε «φθηνό» από την άλλη πλευρά.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι θέμα ταμπού στο Ιράν στο οποίο το υπουργείο πολιτισμού απαγόρευσε πρόσφατα τη λέξη «κρασί» από τα βιβλία με την αιτιολογία ότι ισοδυναμεί με «πολιτιστική εισβολή» της Δύσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία, την οποία επισκέφτηκε ο Ροχανί την Δευτέρα, είχε καλύψει τα γυμνά αγάλματα στο Μουσείο Καπιτωλίου, ενώ δεν προσφέρθηκαν αλκοολούχα ποτά στα επίσημα δείπνα. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε δεχτεί οξεία κριτική, με πολλούς να κατηγορούν το Ιράν για ψευδοπουριτανισμό, λόγω του μεγάλου αριθμού παραβατών που εκτελούνται στη μουσουλμανική χώρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here