Ενα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται κάθε 7 δευτερόλεπτα

Δημοσιεύθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού, η έκθεση της οργάνωσης Save the Children, σύμφωνα με την οποία ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί κάθε επτά δευτερόλεπτα.

Η έκθεση της Save the Children κατατάσσει τις χώρες από την καλύτερη στη χειρότερη για τα κορίτσια, βάσει του ποσοστού γάμων παιδιών, του αριθμού των κοριτσιών που πηγαίνουν σχολείο, των εγκυμοσυνών μεταξύ των εφήβων, των θανάτων στη διάρκεια του τοκετού και του αριθμού των γυναικών βουλευτών.

Ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και οι Σομαλία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κορίτσια ακόμη και 10 ετών παντρεύονται πολύ μεγαλύτερους άνδρες σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Υεμένη, η Ινδία και η Σομαλία. Το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα οδήγησε σε περίπου 14.000 εγκυμοσύνες μεταξύ εφήβων στη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με την Save the Children.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι συγκρούσεις, η φτώχεια και οι ανθρωπιστικές κρίσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που αφήνουν τα κορίτσια εκτεθειμένα στον γάμο σε πολύ μικρή ηλικία.

«Ο γάμος παιδιών είναι η αρχή ενός κύκλου μειονεκτημάτων που στερεί από τα κορίτσια βασικά τους δικαιώματα, όπως το δικαίωμα να μορφωθούν, να αναπτυχθούν και να είναι παιδιά», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Save the Children Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.«Τα κορίτσια που παντρεύονται πολύ νωρίς συχνά δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού. Μένουν έγκυες και εκτίθενται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, περιλαμβανομένου του ιού HIV», τόνισε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here