Ενας στους δύο συνταξιούχους κάτω από το όριο της φτώχειας. Τα μισά νοικοκυριά ζουν από τις συντάξεις

 

Ενας στους δύο συνταξιούχους βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν οι συνταξιούχοι με τις αλλεπάλληλες περικοπές και τα «ψαλίδια».

«Το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται. Η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται. Κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερος αριθμός συνταξιούχων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας», λέει ο ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Μάλιστα το 44,8% παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ. Αν μεταφραστεί το ποσοστό αυτό σε απόλυτους αριθμούς, 1,2 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

Ακόμη, το 52% των λαϊκών νοικοκυριών στην Ελλάδα, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές – περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σε σημείο πλέον οι συντάξεις να αποτελούν φιλοδώρημα.

Παρότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονιακές περικοπές, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία φέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ συνολικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here