Ενας Ελληνας ξεφούρνισε ευρωπαικό βραβείο…

 

«Κρουασάν με λιαστή ντομάτα Σαντορίνης, φέτα και βασιλικό». Μοιάζει τέλειο. Και μυρίζει Ελλάδα. Αν όμως θέλετε να το γευτείτε, πρέπει να πεταχτείτε μέχρι τη Γερμανία….

Με αυτό το έδεσμα , πήρε το βραβείο για το καλύτερο κρουασάν. Ο βραβευθείς είναι 23 χρονών, Ελληνας, ζεί στη Γερμανία και ακολούθησε το παραδοσιακό επάγγελμα των γονιών του και των παππούδων του. Ολοι φουρνάρηδες.

Στα 18 του, έφυγε από την Ελλάδα και πήγε να σπουδάσει αρτοποιός στη Γερμανία. Εκεί, ξεκίνησε σπουδές στην φημισμένη σχολή στην πόλη Μίνστερ της Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου εκτός από την θεωρία, οι σπουδαστές πειραματίζονται στην πράξη, σε αρτοποιείο.

Ο 23χρονος Σταύρος Ευαγγέλου με τις νόστιμες και έξυπνες παρασκευές του, έχει σαρώσει όλα τα βραβεία τόσο στη Γερμανία όσο και σε  άλλο ευρωπαικό διαγωνισμό.

«Στην αρχή δεν ήξερα και τα καλύτερα γερμανικά», λέει ο νεαρός Σταύρος Ευαγγέλου στη Deutsche Welle «αλλά μάθαινα και μιλούσαμε τη γλώσσα τη φουρναρέικη. Ο καθηγητής μου με στήριξε πολύ, έγινε μέλος της οικογένειάς μου».

Ο 23χρονος το είχε στο DNA του . Μετά από τρία χρόνια σπουδών, με πολύ καλές επιδόσεις, τελειώνει πρώτος . Παίρνει μέρος σε τοπικό διαγωνισμό και βγαίνει πάλι πρώτος. Ακολουθούν πρωτιές σε περιφερειακό επίπεδο νεαρών αρτοποιών και τέλος σε παγγερμανικό. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Μαζί με μια γερμανίδα συνάδελφό του από τη Βάδη – Βυρτεμβέργη, την Τάνια Ανγκστεμπέργκερ, εκπροσώπησε πριν λίγες μέρες τη Γερμανία στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους αρτοποιούς από 6 χώρες και κέρδισε το πρώτο βραβείο σε 4 από τις 6 κατηγορίες:

1.Βραβείο για τα καλύτερα ψωμιά

2.Για το καλύτερο κρουασάν

3.Για την καινοτομία προϊόντων και γεύσεων

4. Για την δημιουργικότητα πάνω στο βασικό θέμα του διαγωνισμού, που ήταν η πατρίδα.

Ο Ευαγγέλου έφτιαξε μια προτομή πάνω σε αρχαιοελληνικό κίονα με φόντο μια λύρα, όλα φαγώσιμα εννοείται.

«Προσπάθησα να δέσω την Ευρώπη με τη Γερμανία και την Ελλάδα. Εκείνο που άρεσε ιδιαίτερα ήταν οι συνδυασμοί. Για παράδειγμα, έφτιαξα κρουασάν και έβαλα μέσα λιαστή ντομάτα Σαντορίνης, με φέτα και βασιλικό. Αν το φάτε, είναι φοβερό, μοναδικό σε γεύση. Πήρα την Ελλάδα, τη συνέδεσα με τη Γερμανία και έβαλα ως βάση την Ευρώπη».

Ο επόμενος στόχος του νεαρού Έλληνα αρτοποιού είναι η ζαχαροπλαστική και το δίπλωμα θα το πάρει σε ένα χρόνο σε συνδυασμό με σπουδές που κάνει στα οικονομικά. «Μετά θα πάω στρατό και όταν τελειώσω, θέλω να δώσω όσο μπορώ και όπως μπορώ στην επιχείρηση των γονέων μου στην Αθήνα».

Πηγή: Deutsche Welle

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here