Εμφύλιος εισαγγελέων για τις φορολίστες -Σκληρή απάντηση Παρασκευόπουλου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ρήγμα στους κόλπους των εισαγγελέων προκαλεί η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή  με την οποία νομιμοποιείται η δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν παράνομα, προκειμένου να ελεγχθούν οι λίστες φοροδιαφυγής. Την ίδια ώρα με δύο σκληρές ανακοινώσεις, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επιτίθεται στους εισαγγελείς που διαφωνούν με τη νέα ρύθμιση. 

Πέντε μέλη του ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διαφοροποιήθηκαν από την ηγεσία του συνδικαλιστικού τους οργάνου και παραιτήθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση με την οποία τάσσεται κατα της τροπολογίας, αμφισβητώντας  τη συνταγματικότητα της και κάνοντας λόγο για «εργαλειακή χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης.

Αν και επισήμως οι παραιτηθέντες επικαλούνται θέματα εσωτερικής λειτουργίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνησή τους συνδέεται με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί, ερήμην τους, όπως ισχυρίζονται, και με το οποίο διαφωνούν.

Η ηγεσία του υπουργειου Δικαιοσύνης με δύο ανακοινώσεις της υπερασπίζεται τη νέα ρύθμιση και επιτίθεται στην Ενωση Εισαγγελέων. «Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα», αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. 

Άμεση ωστόσο ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς Δημ. Παπαγγελόπουλου  ο οποίος με δήλωσή του χθες στην ΕΡΤ είχε πει: «Κάποιοι φοβούνται ή θέλουν να συγκαλύψουν κάποιους».

Η ανακοίνωση Παπαγγελόπουλου

Προχωρώντας σήμερα το πρωί ακόμη ένα βήμα  εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά με ονόματα ενώ επιφυλάσσεται να δώσει και περισσότερα στοιχεία:

«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει  Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος.

Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή.

Προς το παρόν… αυτά.», τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος προαναγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο πως θα υπάρξει και συνέχεια….

Να σημειώσουμε ότι οι παραιτηθέντες είναι ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Πάρις Αδάμης, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Γιώργος Νούλης, ο ταμίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος και τα μέλη κυρία Μίνα Σωτηροπούλου και κ. Αντώνης Παπαματθαίου – όλοι τους εισαγγελείς πρώτου βαθμού.

Η  επίμαχη ανακοίνωση πάντως  φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα και του γενικού γραμματέα κ. Δημήτρη Ζημιανίτη.

Η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλου αναφέρει:

Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here